Business & Finance Πέμπτη 5/05/2022, 11:56
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Επέστρεψε η ηρεμία προερχόμενη από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού 

Χρηματιστήριο: Επέστρεψε η ηρεμία προερχόμενη από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού 

Άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών στη σημερινή συνεδρίαση εμ μέσω μιας γενικευμένης αισιοδοξίας στις διεθνείς αγορές, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της, Τζερόμ Πάουελ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, η Fed δεν είναι διατεθειμένη να κάνει επιθετικά βήματα ως προς τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής. 

Οι δηλώσεις αυτές λειτούργησαν ως ομαδικό παράγγελμα για να πάρουν την ανιούσα τα χρηματιστήρια και με απαρχή τη Wall Street χθες βράδυ, η τάση αυτή έχει μεταδοθεί στις αγορές ανά τον κόσμο.

Στο ίδιο κλίμα και ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει άνοδο 0,79% στις 907,28, έχοντας προλάβει να κάνει πέρασμα και από τις 915 μονάδες, το υψηλό ημέρας. 

Ο τζίρος έχει ξεπεράσει τα 17 εκατ. ευρώ και αφήνει υποσχέσεις ότι δεν θα κινηθεί στα χθεσινά μετριοπαθή επίπεδα, με τον όγκο συναλλαγών στα 6 εκατ. τεμάχια. 

Με μόλις τρεις μετοχές να κινούνται πτωτικά και αυτές υποτονικά (Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, Mytilineos), ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 1,53%, ενώ άνοδο περί του 0,90% καταγράφει ο Mid Cap. Ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στο +2,95%, πίσω μόνο από τον κλάδο πετρελαίου και αερίου, ο οποίος πραγματοποιεί άλμα της τάξεως του 4%. 

Η εικόνα των μετοχών

Οι τραπεζικές μετοχές παρουσιάζουν την καλύτερη εικόνα (Εθνική 3,32%, Eurobank 3,05%, Alpha Bank 2,59%) μαζί με αυτή της Motor Oil (4,40%). Οι ενεργειακές εταιρείες θα βρεθούν στο επίκεντρο σήμερα, καθώς στις 19:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα αναφορικά με τους λογαριασμούς ρεύματος. 

Fed 

Χθες η Fed αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης. 
Πρόκειται για την πρώτη αύξηση κατά 50 μ.β. εδώ και 22 χρόνια, ενώ η κίνηση της τράπεζας δίνει τέλος στην εποχή της χαλαρότατης νομισματικής πολιτικής που υιοθετήθηκε για την στήριξη της οικονομίας από την επέλαση του κορωνοϊού. Σημειώνεται πως η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων ήταν ομόφωνη.

Εκτός της πολυαναμενόμενης απόφασης για την αύξηση των επιτοκίων, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ έδωσε επίσης το πράσινο φως για την έναρξη προγράμματος προς μείωση του ισολογισμού της – ύψους περίπου 9 τρισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με το σχέδιο που δημοσιεύθηκε προ ολίγου, η μείωση του ισολογισμού θα συμβεί σε στάδια. Από την πρώτη Ιουνίου, θα αποσυρθούν 30 δισ. δολάρια από τα κρατικά ομόλογα και 17,5 δισ. δολάρια από τους ενυπόθυκους τίτλους. Έπειτα από τρεις μήνες, το πλαφόν θα αυξηθεί στα 60 δισ. και τα 35 δισ. δολάρια αντίστοιχα.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News