Business & Finance Πέμπτη 5/05/2022, 17:05
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Βαριές απώλειες κόντρα στο γενικευμένο κλίμα στις διεθνείς αγορές 

Wall Street: Βαριές απώλειες κόντρα στο γενικευμένο κλίμα στις διεθνείς αγορές 

Μετά από το χθεσινό ράλι με τον S&P 500 να καταγράφει την καλύτερη ημέρα του σε διάστημα σχεδόν δύο ετών, σήμερα οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο, το οποίο με τις χθεσινές του υψηλές πτήσεις ήταν αυτό που έδωσε το έναυσμα για να κινούνται τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο με κέρδη, σήμερα αδυνατεί να διατηρήσει το χθεσινό θετικό μομέντουμ, το οποίο προκάλεσαν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.  

Η σημερινή πτωτική αντίδραση στο χθεσινό ράλι, υποδεικνύει γι άλλη μια φορά ότι το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης δεν μπορεί να διαφύγει από τις συμπληγάδες οι οποίες το έχουν περικλείσει. Απούσης της σημερινή συνεδρίασης, η αστάθεια αυτή έχει φέρει τον τεχνολογικό Nasdaq στο -17,1% από τις αρχές του τρέχοντος έτους, τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης S&P 500 στο -9,8% και τον βιομηχανικό Dow Jones στο -6,3%. 

Σήμερα, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 1,21%, ο Dow Jones κατά 1,54%, με τον Nasdaq να αποδυναμώνεται κατά 3,13% και να διαγράφει τα χθεσινά κέρδη. 

Οι χθεσινές δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, ότι η Fed δεν είναι διατεθειμένη να κινηθεί επιθετικά προς τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής (η αμερικανική κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, η πρώτη τέτοιου εύρους αύξηση μετά από 22 χρόνια), εφησύχασαν τους επενδυτές, οι οποίοι στράφηκαν μαζικά στις μετοχές. 

Ωστόσο, όπως φαίνεται το χθεσινό ράλι ήταν αναλαμπή και μένει να διαπιστωθεί στο τέλος της ημέρας αν διατηρηθεί η τάση αυτή, πόσο μέρος των χθεσινών κερδών θα έχει απωλέσει το αμερικανικό χρηματιστήριο. 

Πριν από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας δημοσιοποίησε τα στοιχεία αναφορικά με την παραγωγικότητα της εργασίας το α΄ τρίμηνο του 2022, η οποία κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν 75 ετών, την ίδια ώρα όμως που το κόστος εργασίας εκτινάχθηκε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, η παραγωγικότητα της εργασίας (μετράει την παραγωγή έναντι των ωρών απασχόλησης) κατά τους τρεις πρώτους μήνες της τρέχουσας χρονιάς, βυθίστηκε στο -7,5% σε τριμηνιαία βάση, από 6,3% το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό αυτό συνιστά το χαμηλότερο από το γ΄ τρίμηνο του 1047, σχεδόν δηλαδή 75 χρόνια πριν. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Aλλαγή πλεύσης για την Fed – Αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης

ΗΠΑ: «Τεμπέληδες» οι Αμερικανοί – Σε χαμηλό 75 ετών η παραγωγικότητα της εργασίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News