Business & Finance Πέμπτη 12/05/2022, 22:50
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΠΑ: Η Γερουσία έδωσε το πράσινο φως για τη δεύτερη θητεία Πάουελ στο «τιμόνι» της Fed

ΗΠΑ: Η Γερουσία έδωσε το πράσινο φως για τη δεύτερη θητεία Πάουελ στο «τιμόνι» της Fed

Στην έγκριση της δεύτερης τετραετούς θητείας του Τζερόμ Πάουελ στην προεδρία της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ προχώρησε η αμερικανική Γερουσία. Η νέα θητεία του Πάουελ λήγει τον Φεβρουάριο του 2026. 

Θετικά ψήφισαν 80 γερουσιαστές, έναντι 19 που έδωσαν αρνητική ψήφο. Δεκατρείς Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ψήφισαν αρνητικά, μαζί με έξι Δημοκρατικούς ομολόγους τους της «αριστερής» πτέρυγας του κόμματος.

Στα τέλη Νοεμβρίου, μετά από δύο μήνες διαβουλεύσεων και σκέψης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να προτείνει τον Πάουελ για μια δεύτερη θητεία. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η επιλογή ήταν ξεκάθαρη, δεδομένης της διακομματικής εκτίμησης την οποία χαίρει ο ο νυν πρόεδρος της Fed.

Νωρίτερα, οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας είχαν εγκρίνει επίσης τον διορισμό της Λάελ Μπρέιναρντ, η οποία είχε εργαστεί και επί κυβερνήσεων Κλίντον και Ομπάμα, σε μία τετραετή θητεία στη θέση της αντιπροέδρου της κεντρικής τράπεζας. Επίσης, η Λίζα Κουκ, καθηγήτρια Οικονομικών στο Michigan State, έγινε η πρώτη Αφροαμερικανή που εγκρίνεται ως μέλος του δ.σ. της Fed. H Γερουσία ενέκρινε ακόμη και τον διορισμό του Φίλιπ Τζέφερσον, Αφροαμερικανού καθηγητή Οικονομικών στο Davidson College.

Μόλις ολοκληρωθεί και ο τελευταίος διορισμός, εκείνος του Μάικλ Μπαρ, η Fed θα έχει νέο δ.σ επτά μελών, με τους διορισμένους από τον πρόεδρο Μπάιντεν να είναι 5, έναντι 2 από τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News