Business & Finance Δευτέρα 14/06/2021, 22:15
ΗΠΑ

Ντάιμοντ: Ερχονται επιτοκιακές αυξήσεις τους επόμενους εννέα μήνες

Ντάιμοντ: Ερχονται επιτοκιακές αυξήσεις τους επόμενους εννέα μήνες

Το ρευστό είναι ο «βασιλιάς», τουλάχιστον προς το παρόν.

Αυτή ακριβώς είναι η άποψη του Τζέιμι Ντάιμοντ, του διευθύνοντος συμβούλου της JP Morgan Chase, ο οποίος ανέφερε ότι η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ από πλευράς ενεργητικού προτιμά να συσσωρεύει ρευστό, παρά να το χρησιμοποιεί για να αγοράσει αμερικανικά κρατικά ομόλογα ή να κάνει άλλες επενδύσεις, επειδή θεωρεί ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός θα ωθήσει τελικά την Φέντεραλ Ριζέρβ σε αύξηση των επιτοκίων. Για το λόγο αυτό, η τράπεζα προετοιμάζεται για τα υψηλότερα επιτόκια, τα οποία θα τις επιτρέψουν να αγοράσουν υψηλότερης απόδοσης ενεργητικό, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. 

«Εχουμε συσσωρεύσει μεγάλες ποσότητες ρευστού και αυτή τη στιγμή τηρούμε στάση αναμονής, επειδή πιστεύουμε ότι ο σημερινός υψηλός πληθωρισμός δεν θα είναι κάτι προσωρινό. Η τράπεζα διαθέτει αυτή τη στιγμή 500 δισ.δολάρια σε ρευστό προκειμένου να το επενδύσει στην εποχή των υψηλότερων επιτοκίων», είπε ο Ντάιμοντ.

Ο Ντάιμοντ θεωρεί ότι η κλιμάκωση του πληθωρισμού θα οδηγήσει στην αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων μέσα στους επόμενους εννέα μήνες, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για μία δυναμική ανάπτυξη. Η Fed αναμένεται να δώσει περισσότερες ενδείξεις την Τετάρτη, οπότε και θα ολοκληρώσει τη διήμερη συνεδρίασή της, για το πότε σκοπεύει να αρχίσει να αποσύρει τα άνευ προηγουμενου μέτρα στήριξης. 

Oι αξιωματούχοι της Fed έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι η σημερινή άνοδος του πληθωρισμού θα είναι παροδική, αποδίδοντάς την στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στις ελλείψεις στην αλυσίδα τροφοδοσίας. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές φωνές, μεταξύ των οποίων οικονομολόγοι της Deutsche Bank και δισεκατομμυριούχοι αντισταθμιστικών ταμείων που προειδοποιούν για τις συνέπειες στην οικονομία σε περίπτωση που η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αγνοούσε τον πληθωρισμό. 

Μεταξύ άλλων, ο Ντάιμοντ αναφέρθηκε και σε αμιγώς τραπεζικά θέματα, όπως τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες από τις fintech και τους μεγάλους παίκτες της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της PayPal, η οποία έχει μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση από όλες σχεδόν τις αμερικανικές τράπεζες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
  
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News