Business & Finance Παρασκευή 19/08/2022, 09:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή κρίση: Αντιμέτωπη με την αποβιομηχάνιση η Γερμανία;

Ενεργειακή κρίση: Αντιμέτωπη με την αποβιομηχάνιση η Γερμανία;

Αντιμέτωπη με την αποχώρηση εργοστασίων βρίσκεται τώρα η Γερμανία, καθώς οι κατασκευαστές ανταλλακτικών αυτοκινήτων, χημικών και χάλυβα στην καρδιά της ευρωπαϊκής βιομηχανίας πασχίζουν να απορροφήσουν τις ακριβές τιμές της ενέργειας, που εκτοξεύονται σε νέα υψηλά σχεδόν καθημερινά.

Οι τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου στη Γερμανία υπερδιπλασιάστηκαν σε μόλις δύο μήνες, με την ηλεκτρική ενέργεια για το επόμενο έτος να ξεπερνά τα 540 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πριν δύο χρόνια ήταν 40 ευρώ, όπως σημειώνει το Bloomberg.

 «Ο ενεργειακός πληθωρισμός είναι πολύ πιο δραματικός εδώ από οπουδήποτε αλλού», δηλώνει ο Ralf Stoffels, διευθύνων σύμβουλος της BIW Isolierstoffe, μιας εταιρείας που κατασκευάζει εξαρτήματα σιλικόνης για τις βιομηχανίες αυτοκινήτων, αεροδιαστημικής και συσκευών. «Φοβάμαι μια σταδιακή αποβιομηχάνιση της γερμανικής οικονομίας».

Η Γερμανία βασιζόταν στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία για να κινήσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και τα εργοστάσιά της, αλλά τώρα προετοιμάζεται για μια άνευ προηγουμένου πρόκληση καθώς καλείται να κρατήσει τα φώτα αναμμένα και τις επιχειρήσεις να λειτουργούν την ώρα που η Ρωσία μειώνει αυτές τις ροές. Προσωρινές διακοπές λειτουργίας εργοστασίων λόγω των υψηλών τιμών έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν, με την παραγωγή λιπασμάτων και χάλυβα να περιορίζεται τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο.

Τώρα, το ράλι στις τιμές έχει μεγαλύτερη διάρκεια, με αποτέλεσμα οι πιέσεις να εντείνονται. Οι ευρωπαϊκές τιμές του αέριο για τον επόμενο μήνα διαμορφώθηκαν χθες στο νέο ρεκόρ των 241 ευρώ ανά μεγαβατώρα, περίπου 11 φορές υψηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδα για αυτή την εποχή.

Ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να αμβλύνει τις αυξήσεις που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις δεν είναι άτρωτες απέναντι στη ραγδαία αύξηση του κόστους, και πολλές ετοιμάζονται να μετακυλίσουν τις αυξήσεις στους πελάτες τους ή ακόμη και να κλείσουν εντελώς.

 «Οι τιμές επιβαρύνουν βαριά πολλές ενεργοβόρες εταιρείες που λειτουργούν σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο Matthias Ruch, εκπρόσωπος της Evonik Industries, του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού χημικών στον κόσμο με εργοστάσια σε 27 χώρες.

Η εταιρεία αντικαθιστά έως και το 40% των όγκων φυσικού αερίου της στη Γερμανία με υγροποιημένο αέριο πετρελαίου και άνθρακα και μετακυλίει μέρος του υψηλότερου κόστους στους πελάτες. Όμως απορρίπτει την ιδέα μετεγκατάστασης.  

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, υπάρχουν ενδείξεις ότι η βιομηχανική θέση της Γερμανίας υποχωρεί. Τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, ο όγκος των εισαγωγών χημικών αυξήθηκε κατά περίπου 27% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ταυτόχρονα, η παραγωγή χημικών μειώθηκε, με την παραγωγή τον Ιούνιο να υποχωρεί σχεδόν 8% από τον Δεκέμβριο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Γερμανία πρόκειται να έχει τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στις οικονομίες του G7 φέτος, λόγω της εξάρτησης της βιομηχανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού της Ευρώπης, η Aurubis με έδρα το Αμβούργο, σκοπεύει να ελαχιστοποιήσει τη χρήση φυσικού αερίου και να μετακυλήσει το κόστος ενέργειας στους πελάτες. Ο γίγαντας της ζάχαρης Suedzucker έχει καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης ενέργειας σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει εντελώς την παροχή φυσικού αερίου στη Γερμανία.

Η BMW εντείνει τις προετοιμασίες της για πιθανές ελλείψεις αερίου. Η αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα το Μόναχο διαθέτει 37 εγκαταστάσεις που παράγουν θερμότητα και ηλεκτρισμό με αέριο σε εργοστάσιά της στη Γερμανία και την Αυστρία και εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τις τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Η εταιρεία ειδών συσκευασίας Delkeskamp Verpackungswerke σχεδιάζει να κλείσει μια χαρτοποιία στη βόρεια πόλη Nortrup λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας, με 70 εργαζόμενους να χάνουν τις δουλειές τους.

Μια παρατεταμένη άνοδος των τιμών της ενέργειας μπορεί τελικά να μεταμορφώσει το οικονομικό τοπίο της Ευρώπης, δήλωσε ο Simone Tagliapietra, του think tank Bruegel. «Ορισμένες βιομηχανίες θα υποστούν σοβαρές πιέσεις και θα πρέπει να επανεξετάσουν την παραγωγή τους στην Ευρώπη», είπε.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Γερμανία: Έχει αέριο για 2,5 μήνες εάν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα

Πώς η κρίση του ρωσικού φυσικού αερίου επηρέασε τη γερμανική Uniper

Τιμές ρεύματος: Άνω των 500 ευρώ η μεγαβατώρα στη Γερμανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News