Business & Finance Κυριακή 3/07/2022, 13:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Με κατάρρευση κινδυνεύουν κορυφαίες βιομηχανίες της από την έλλειψη ενέργειας

Γερμανία: Με κατάρρευση κινδυνεύουν κορυφαίες βιομηχανίες της από την έλλειψη ενέργειας

Κίνδυνο κατάρρευσης αντιμετωπίζουν κορυφαίες βιομηχανίες της Γερμανίας, εξαιτίας της μείωσης της ροής φυσικού αερίου της Ρωσίας, όπως προειδοποίησε σήμερα αξιωματούχος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (DGB) λίγο πριν ξεκινήσουν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τον Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς. 

«Εξαιτίας των ελλείψεων σε φυσικό αέριο, ολόκληρες βιομηχανίες διατρέχουν κίνδυνο κατάρρευσης: η βιομηχανία αλουμινίου, υάλου και χημικών», ανέφερε η Γιασμίν Φαχίμι, επικεφαλής της Ομοσπονδίας, σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag. «Μία τέτοια κατάρρευση θα έχει μαζικές συνέπειες για ολόκληρη την οικονομία αλλά και τις θέσεις εργασίας στη Γερμανία». 

Η ενεργειακή κρίση έχει ήδη ωθήσει τον πληθωρισμό σε ιστορικά υψηλά. Η Φαχίμι ζητά να τεθεί πλαφόν στις τιμές ενέργειας για τα νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή, το αυξανόμενο δε κόστος για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σημαίνει περαιτέρω εμπόδια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, συμπλήρωσε η Φαχίμι. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι η κρίση μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική και εργασιακή αναταραχή. 

Ο υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ ανέφερε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται τρόπους για να αντιμετωπίσει το το αυξανόμενο κόστος για τις εταιρείες κοινής ωφελείας και τους πελάτες τους, χωρίς ωστόσο να προβεί σε λεπτομέρειες. Πριν από λίγες μέρες μάλιστα, είχε προειδοποιήσει ότι η μείωση της προμήθειας φυσικού αερίου από την Ρωσία απειλεί με ακόμη πιο βαθιά κρίση, παραλληλίζοντας τη σημερινή κατάσταση με τον ρόλο που διαδραμάτισε η Lehman Brothers στην εξάπλωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. 

Η Ρωσία έχει μειώσει τις ροές φυσικού αερίου της μέσω του αγωγού NordStream κατά 60%, ενώ ο αγωγός αναμένεται να σταματήσει τη λειτουργία αυτό το μήνα για λόγους συντήρησης.  

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

DW: Κινδυνεύει η Γερμανία με κατάρρευση τύπου Lehmann Brothers στην ενέργεια;

Deutsche Bank: Έρχεται μεγάλη κρίση στην Ευρώπη από τη μείωση του ρωσικού φυσικού αερίου

Φυσικό αέριο: Καταρρέει η γερμανική Uniper – Ζητά κρατική διάσωση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News