Business & Finance Πέμπτη 30/06/2022, 11:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Καταρρέει η γερμανική Uniper – Ζητά κρατική διάσωση

Φυσικό αέριο: Καταρρέει η γερμανική Uniper – Ζητά κρατική διάσωση

Διάσωση από τη γερμανική κυβέρνηση ζητά ο ενεργειακός γίγαντας της Uniper, αφότου η Ρωσία μείωσε τις ροές φυσικού αερίου, αναγκάζοντας την εταιρεία να αγοράσει καύσιμα από τη spot αγορά, σε υψηλότερες τιμές.

H Uniper ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τη γερμανική κυβέρνηση για μια πιθανή αύξηση των δανείων με κρατική εγγύηση από την KfW ή ακόμα και για μια πώληση ποσοστού της στο κράτος.

Η μετοχή της Uniper σημειώνει πτώση έως και 18% σήμερα, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών. Η μητρική της, Fortum Oyj υποχωρεί κατά 8%.

Η Gazprom παραδίδει μόνο το 40% των ποσοτήτων φυσικού αερίου που προβλέπει το συμβόλαιό της με την Uniper από τα μέσα του Ιουνίου, σύμφωνα με τη γερμανική εταιρεία.

Η Ρωσία έχει μειώσει σημαντικά τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream προς τη Δυτική Ευρώπη, επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα. Οι μειωμένες ροές επηρεάζουν επίσης χώρες όπως  η Ιταλία και η Αυστρία, σημειώνει το Bloomberg.

Οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων του φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί κατά 40% τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Η Uniper αδυνατεί να μετακυλήσει το αυξημένο κόστος στους καταναλωτές, με αποτέλεσμα να υφίσταται «σημαντικό οικονομικό βάρος», όπως ανακοίνωσε.

Το επόμενο μεγάλο τεστ για τους αγοραστές φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι η πλήρης διακοπή των ροών μέσω του Nord Stream για περίπου 10 ημέρες τον Ιούλιο, όταν θα πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης. Οι ενεργειακές εταιρείες θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για εναλλακτικές πηγές προμήθειες, σε μία έτσι και αλλιώς «σφικτή» αγορά.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Γερμανία: Έχει φυσικό αέριο για 2,5 μήνες ενόψει του χειμώνα

Φυσικό αέριο: Κίνδυνος για κρίση τύπου Lehman Brothers στην αγορά ενέργειας

Φυσικό αέριο: Συναγερμό σήμανε η Γερμανία – Ράλι πάνω από τα 130 ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News