Business & Finance Πέμπτη 30/06/2022, 21:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Deutsche Bank: Έρχεται μεγάλη κρίση στην Ευρώπη από τη μείωση του ρωσικού φυσικού αερίου

Deutsche Bank: Έρχεται μεγάλη κρίση στην Ευρώπη από τη μείωση του ρωσικού φυσικού αερίου

Αντιμέτωπες με νέο μεγάλο σοκ από τη μείωση της προσφοράς ρωσικού φυσικού αερίου βρίσκονται οι ευρωπαϊκές οικονομίες, σε μία εξέλιξη που απειλεί να ωθήσει τον πληθωρισμό σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα και να οδηγήσει τη Γερμανία σε επικείμενη ύφεση, προειδοποίησε η Deutsche Bank. 

«Αυτό που ξεδιπλώνεται στην Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες είναι μία νέα μεγάλη κρίση προσφοράς. Εάν το θέμα της ροής φυσικού αερίου δεν επιλυθεί τις επόμενες εβδομάδες, ανησυχούμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε μία γενικευμένη διακοπή της προσφοράς ενέργειας με αντίκτυπο στην οικονομία και φυσικά στις τιμές», αναφέρουν αναλυτές της Deutsche Bank, επικαλούμενοι την πτώση της ροής φυσικού αερίου κατά 60% από τον αγωγό Nord Stream στις αρχές του μηνός. 

Αύξηση τιμών ενέργειας

Η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας παράδοσης 2023 βρίσκεται στα ύψη στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες, εντείνοντας τον κίνδυνο του πληθωρισμού και της ύφεσης, σύμφωνα με τη Deutsche Bank

Πηγή: Bloomberg

 

Η συρρίκνωση της προσφοράς ενέργειας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε ολόκληρη την Ευρώπη – ειδικά στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και την πιο εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, προειδοποίησε ότι η αναστάτωση από τις αγορές φυσικού αερίου μπορεί να γενικευθεί, συγκρίνοντας τον κίνδυνο της κρίσης με αυτόν που πυροδοτήθηκε από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.

Η κυβέρνηση του Βερολίνου ανακοίνωσε σήμερα ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για πακέτο διάσωσης της εταιρείας κοινής ωφελείας Uniper, η οποία χάνει αυτή τη στιγμή περί τα 30 εκατ.ευρώ ημερησίως, επειδή θα πρέπει να καλύψει το κενό από τη μείωση των ροών από την Ρωσία στις σημερινές υψηλές τιμές. O γίγαντας χημικών BASF, που στηρίζεται στο φυσικό αέριο για παραγωγή και ηλεκτρική ενέργεια, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να μειώσει την παραγωγή του.  

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Καταρρέει η γερμανική Uniper – Ζητά κρατική διάσωση

«Η κατάσταση είναι σοβαρή»: Το Plan B της Ευρώπης για το φυσικό αέριο αναβιώνει τον άνθρακα

Gazprom: Μείωσε τις ποσότητες φυσικού αερίου σε Γερμανία και Ιταλία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News