Business & Finance Τετάρτη 29/06/2022, 16:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπέρμποκ: Έτοιμη η Γερμανία για διακοπή του ρωσικού αερίου – Βρισκόμαστε σε «υβριδικό πόλεμο»

Μπέρμποκ: Έτοιμη η Γερμανία για διακοπή του ρωσικού αερίου – Βρισκόμαστε σε «υβριδικό πόλεμο»

Εν μέσω ενός «υβριδικού πολέμου» βρίσκεται η Γερμανία, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αναλένα Μπέρμποκ, αναφερόμενη στις πιέσεις που ασκεί η Ρωσία στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Μιλώντας στο CNBC στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, η Μπέρμποκ υπογράμμισε ότι η Γερμανία έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για την περίπτωση που η Ρωσία διακόψει πλήρως τις ροές φυσικού αερίου προς τη χώρα μέσω του αγωγού Nord Stream.

Η ίδια προειδοποίησε όμως ότι η Γερμανία στο σενάριο αυτό ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με δύσκολες αποφάσεις, σχετικά με την επιλογή των οργανισμών και επιχειρήσεων που θα πρέπει να υποστούν blackout.

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη εντείνεται ιδίως αφότου η Ρωσία μείωσε τις ροές φυσικού αερίου προς ορισμένες χώρες άμεσα εξαρτώμενες από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων. Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων προκαλούν ανησυχίες σχετικά με την επάρκεια των αποθεμάτων της Γηραιάς Ηπείρου ενόψει του χειμώνα.

Η Γερμανία εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από τις ρωσικές εισαγωγές, ιδίως μέσω του Nord Stream, ο οποίος μετέφερε 59,2 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη χώρα το 2021. Μάλιστα, προτού καταρρεύσουν τα σχέδια για τον Nord Stream 2, η Γερμανία ανέμενε να διπλασιάσει τον όγκο των εισαγωγών από τη Ρωσία.

Η Μπέρμποκ επίσης τόνισε ότι εκτός από τον τομέα της ενέργειας βρίσκονται εν εξελίξει και άλλες σοβαρές κρίσεις. «Ξεχνάμε άλλες κρίσεις, όπως ο πόλεμος των τροφίμων που επίσης έχει ξεκινήσει (ο Πούτιν), ο υβριδικός πόλεμος των fake news, αλλά επίσης ξεχνάμε και την κλιματική κρίση», τόνισε η ίδια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Από το ντίζελ στο υδρογόνο: Το σιδηροδρομικό δίκτυο του Βερολίνου γίνεται πιο «πράσινο»

Συμβούλιο Υπουργών: Πράσινο φως στον κανονισμό για αποθήκευση φυσικού αερίου

Ντράγκι: Έχουμε τα εργαλεία για να το πετύχουμε – Πρέπει να μειώσουμε τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News