Business & Finance Τετάρτη 15/06/2022, 21:00
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Gazprom: Μείωσε τις ποσότητες φυσικού αερίου σε Γερμανία και Ιταλία

Gazprom: Μείωσε τις ποσότητες φυσικού αερίου σε Γερμανία και Ιταλία

Κάνοντας χρήση της ενέργειας ως όπλου, η Ρωσία μπαίνει ακόμη πιο βαθιά στο «παιχνίδι», μειώνοντας τις εξαγωγές φυσικού αερίου της που προορίζονται στην Ευρώπη μέσω των μεγαλύτερων αγωγών της. Η εξέλιξη αυτή έκανε τη Γερμανία να παρέμβει και να κατηγορήσει το Κρεμλίνο ότι προσπαθεί να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τις τιμές. 

Η Gazprom μειώνει τις ροές φυσικού αερίου της μέσω του αγωγού Nord Stream στη Γερμανία κατά 60%, περισσότερο απ΄ότι είχε ανακοινώσει την Τρίτη. Λίγο νωρίτερα, είχε γνωστοποιήσει τη μείωση κατά 15% της ροής προς την Ιταλία, η οποία αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο πελάτη φυσικού αερίου της Ρωσίας, ασκώντας ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στην ήδη «σφιχτή» αγορά ενέργειας της Ευρώπης και ωθώντας τις τιμές φυσικού αερίου σε άνοδο μεγαλύτερη από 25%. 

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ανέφερε ότι η Ρωσία προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τις αγορές και να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις τιμές, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ασφάλεια της προσφοράς είναι διασφαλισμένη προς το παρόν. 

Benchmark gas futures jump as Russia steps up energy wars

  

«Η ευρωπαϊκή αγορά θα πρέπει να προετοιμαστεί για παντελή έλλειψη ρωσικού φυσικού αερίου από την αγορά», αναφέρει ο Τιερί Μπρος, πρώην αναλυτής ενέργειας και καθηγητής στο Institute of Political Studies του Παρισιού. 

Η Gazprom περιορίζει τη προσφορά μέσω του Nord Stream στα 67 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως από σήμερα Πέμπτη. Πρόκειται για ποσότητα μεγαλύτερη από αυτή των 100 εκατ. κυβικών μέτρων που είχε αναγγείλει την Τρίτη, οπότε και είχε κάνει λόγο για μείωση της τάξης του 40%. Η εταιρεία κοινής ωφελείας Uniper της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι έλαβε 25% μικρότερη ποσότητα φυσικού αερίου από την Ρωσία σε σχέση με αυτή που αναγράφεται στα συμβόλαιά της. 

Η Gazprom απέδωσε τις μειώσεις σε τεχνικά ζητήματα σχετικά με τουρμπίνες που κατασκευάζονται από την Siemens Energy και οι οποίες είναι άκρως σημαντικές για τη λειτουργία του αγωγού. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News