Business & Finance Δευτέρα 6/09/2021, 14:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Τα προϊόντα «Made in Germany» περιζήτητα 

Γερμανία: Τα προϊόντα «Made in Germany» περιζήτητα 

Η ζήτηση για τα γερμανικά προϊόντα τον Ιούλιο ήταν τόσο ισχυρή με αποτέλεσμα οι βιομηχανικές παραγγελίες να σημειώσουν νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ από την εποχή της επανένωσης της Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας. 

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι βιομηχανικές παραγγελίες του Ιουλίου κατέγραψαν ρυθμό 3,4%, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών για άνοδο της τάξεως του 1%. 

Η ισχυρή ζήτηση για τα προϊόντα «Made in Germany» δεν προήλθε ούτε από τη Γερμανία, ούτε από την Ευρωζώνη, καθώς υποχώρησαν κατά 2,5% και 8% αντίστοιχα. Αντιθέτως οι παραγγελίες από τον υπόλοιπο κόσμο εκτινάχθηκαν κατά 15,7%. Η επιτάχυνση αυτή των βιομηχανικών παραγγελιών για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ήρθε σε μια περίοδο κατά την οποία οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες έχουν δημιουργήσει προβλήματα στη παραγωγική δυναμικότητα των επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Όπως επισημαίνει ο οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας Bankhaus Lampe, Μπαστιάν Χέπερλε, επί του παρόντος η εικόνα στη Γερμανία είναι απογοητευτική. Ο όγκος των παραγγελιών είναι υψηλός, όπως όμως και αυτός των παραγγελιών που βρίσκονται σε καθυστέρηση εξαιτίας του φόρτου εργασίας και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. «Εξαιτίας της έλλειψης σε υλικά και πρώτες ύλες, υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες στη διευθέτηση των παραγγελιών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε συνδυασμό με την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, έχουν επιφέρει προβληματισμό και ένα αίσθημα ανασφάλειας, για ενδεχόμενη επιβάρυνση στις δραστηριότητες των επιχειρήσεων και όχι μόνο. 

Υπό αυτό το κλίμα το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη δείχνει σημάδια διάβρωσης, καθώς για τον Σεπτέμβριο υποχώρησε στις 19,6 μονάδες, από 22,2 μονάδες τον Αύγουστο κι έναντι εκτιμήσεων για 19,7 μονάδες. Η ανάγνωση αυτή του σχετικού δείκτη Sentix ήταν η χαμηλότερη από τον περασμένο Απρίλιο. 

Παράλληλα ο υποδείκτης για τις προσδοκίες κινήθηκε πτωτικά για τέταρτο διαδοχικό μήνα τον Σεπτέμβριο και βρέθηκε στο χαμηλότερό του επίπεδο από Μάιο του 2020, ένας μήνας στον οποίο τα σημάδια από την κρίση της πανδημίας ήταν ακόμη νωπά. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News