Business & Finance Δευτέρα 30/08/2021, 14:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Ο πληθωρισμός υποσκέλισε την αύξηση των μισθών το β΄ τρίμηνο 

Γερμανία: Ο πληθωρισμός υποσκέλισε την αύξηση των μισθών το β΄ τρίμηνο 

Το ανέβασμα της ταχύτητας του πληθωρισμού στη Γερμανία ήταν τέτοιο ώστε κατά το β΄ τρίμηνο να προσπεράσει την αύξηση των μισθών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού Ομοσπονδιακού Γραφείου Στατιστικής, το προηγούμενο τρίμηνο οι μισθοί (συμπεριλαμβανομένων και των εφάπαξ μισθών) αυξήθηκαν κατά 1,9% σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2020, ενώ εξαιρουμένων εκτάκτων καταβολών το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 1,4%. Το ίδιο διάστημα οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έτρεξαν με ρυθμό 2,4%, αισθητά ταχύτερα από την αύξηση των μισθών. 

Η ανοδική πίεση στις τιμές η οποία προήλθε από την οικονομική ανάκαμψη και τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και τη συνεπακόλουθη έλλειψη σε πρώτες ύλες στη μεταποίηση, επέφερε αυτήν την όχι και τόσο ευνοϊκή συνθήκη.

Όπως επισημαίνει ο Σεμπάστιαν Ντουλιέν του οικονομικού ινστιτούτου ΙΜΚ, τα τελευταία στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι μισθοί στη Γερμανία δύσκολα θα συμβαδίσουν με τον πληθωρισμό το 2021. Για το σύνολο του 2021, οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να κινηθούν μεταξύ του εύρους 2,5% με 3%, όταν η αύξηση στους μισθούς με δυσκολία προβλέπεται να αγγίξει το 2%, σύμφωνα με τον Ντουλιέν. «Θα είναι είναι καλό αν μεσοπρόθεσμα οι μισθοί αυξηθούν λίγο περισσότερο». 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News