Business & Finance Δευτέρα 8/03/2021, 16:24
BUSINESS & FINANCE

Πώς η ξηρασία στην Ταϊβάν απειλεί τα μικροτσίπς

Σοβαρές αναταράξεις και στη «βαριά» βιομηχανία της χώρας

Πώς η ξηρασία στην Ταϊβάν απειλεί τα μικροτσίπς

Τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων τουλάχιστον 56 ετών βιώνει η Ταϊβάν, η οποία καλείται να διαχειριστεί μια πρωτοφανή περιβαλλοντική κρίση, καθώς τα αποθέματα νερού έχουν συρρικνωθεί δραματικά.

Μεταξύ άλλων, μάλιστα, η ξηρασία έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις και στη «βαριά» βιομηχανία της χώρας, δηλαδή την παραγωγή ημιαγωγών -γνωστοί και ως μικροτσιπς- οι οποίοι είναι απαραίτητοι σε μια σειρά κλάδων της δυτικής οικονομίας.

Στην ασιατική χώρα εδρεύει, εξάλλου, ο «κολοσσός» των μικροτσιπς, η Taiwan Semiconductor Manufacturing, η οποία διαβεβαίωσε σήμερα ότι η παραγωγή είναι διασφαλισμένη έως τουλάχιστον τα τέλη Μαΐου.

Οι βιομηχανίες ημιαγωγών, όπως είναι εύλογο, χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και νερού, προκειμένου να αντεξεπέλθουν στην υψηλή ζήτηση του κλάδου.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, αξιωματούχοι από ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ευρώπη απηύθυναν εκ νέου έκκληση στην κυβέρνηση της Ταϊβάν, ώστε να εξασφαθλίσει την σταθερή ροή εξαγωγών προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Η συγκυρία, πάντως, δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη, καθώς ήδη ο κλάδος των ημιαγωγών αντιμετωπίζει πληθώρα προβλημάτων, καθώς η μειωμένη παραγωγή, ως απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει προκαλέσει παγκόσμιας αναταράξεις.

Πρόσφατα δε, αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η General Motors και η Volkswagen, αναγκάστηκαν να βάλουν προσωρινό «λουκέτο» στα εργοστάσια παραγωγής, καθώς η έλλειψη ημιαγωγών κατέστησε αδύνατη τη συνέχιση της παραγωγής οχημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2020, η Ταϊβάν δέχθηκε σημαντικά λιγότερες ποσότητες βροχόπτωσης, με αποτέλεσμα τη μείωση των αποθεμάτων ύδατος κατά τουλάχιστον 50%.

Κατά μέσον όρο, η Ταϊβάν καταναλώνει 16 έως 17 δισεκατομμύρια τόνους νερού ετησίως. Εξ αυτών, το 70% αφορά την αγροτική παραγωγή, το 20% τη βιομηχανική παραγωγή και το εναπομείναν 10% την εμπορική χρήση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News