Business & Finance Παρασκευή 28/04/2023, 11:32
BUSINESS & FINANCE

Γερμανία: Στάσιμο το ΑΕΠ – Διαψεύστηκαν οι προβλέψεις για ανάπτυξη

Η γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη το πρώτο τρίμηνο, έναντι εκτιμήσεων για ανάπτυξη 0,2% - Ανάπτυξη 0,5% σε Ιταλία και Ισπανία

Γερμανία: Στάσιμο το ΑΕΠ – Διαψεύστηκαν οι προβλέψεις για ανάπτυξη

Η γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Παρασκευής. Tο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν παρέμεινε αμετάβλητο σε τριμηνιαία βάση και σε προσαρμοσμένους όρους, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Δημοσκόπηση του Reuters από αναλυτές προέβλεπε ανάπτυξη 0,2%.

Παράλληλα, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,5% το δ’ τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για μια τεχνική ύφεση η οποία ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ. 

Τα επιμέρους στοιχεία του ΑΕΠ θα δημοσιοποιηθούν στα τέλη Μαΐου, ωστόσο σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία ανά μήνα, η ανάπτυξη βρήκε στήριξη κυρίως στις εξαγωγές αλλά και στη δραστηριότητα στον κλάδο των κατασκευών. Αντίθετη επίδραση είχαν η δημόσια και ιδιωτική κατανάλωση.

Αντιθέτως, το ΑΕΠ της Γαλλίας αυξήθηκε κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο, έπειτα από τη στασιμότητα που είχε παρουσιάσει το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους. Η γαλλική οικονομία πήρε ώθηση από το εμπόριο, καθώς οι κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης στο εσωτερικό της οικονομίας ήταν ασθενέστερες.

Την ίδια ώρα, η Ιταλία και η Ισπανία κατέγραψαν ισχυρή ανάπτυξη 0,5% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News