Business & Finance Τετάρτη 5/04/2023, 11:43
BUSINESS & FINANCE

Γερμανία: Απομακρύνεται το σενάριο της ύφεσης σύμφωνα με πέντε ινστιτούτα

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πιθανότατα αναπτύχθηκε κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με 5 ινστιτούτα στη Γερμανία

Γερμανία: Απομακρύνεται το σενάριο της ύφεσης σύμφωνα με πέντε ινστιτούτα

Η Γερμανία ενδέχεται να γλίτωσε την ύφεση καταγράφοντας μια μικρή αύξηση στην παραγωγή στην αρχή του χρόνου, σύμφωνα με τους κορυφαίους αναλυτές της χώρας.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πιθανότατα αναπτύχθηκε κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο μετά τη συρρίκνωση κατά 0,4% τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με εκτιμήσεις πέντε ινστιτούτων που συμβουλεύουν την κυβέρνηση.

«Η οικονομική οπισθοδρόμηση το χειμερινό εξάμηνο 2022/2023 είναι πιθανό να ήταν λιγότερο σοβαρή από ό,τι αναμενόταν το φθινόπωρο», δήλωσε την Τετάρτη σε δήλωση ο Timo Wollmershaeuser, επικεφαλής των προβλέψεων στο ινστιτούτο Ifo με έδρα το Μόναχο. «Ο κύριος λόγος για αυτό είναι η μικρότερη απώλεια αγοραστικής δύναμης ως αποτέλεσμα της σημαντικής πτώσης των τιμών της ενέργειας».

Γερμανία: Απομακρύνεται το σενάριο της ύφεσης σύμφωνα με πέντε ινστιτούτα-1

Ενώ για μήνες η πτώση του ΑΕΠ φαινόταν σίγουρη λόγω τη επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από πάνω από ένα χρόνο, τα νέα στοιχεία υπογραμμίζουν πόσο επιτυχώς η κυβέρνηση στο Βερολίνο έχει ξεπεράσει την ενεργειακή κρίση.  

Η κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς προμηθεύτηκε φυσικό αέριο από αλλού, μειώνοντας γρήγορα την εξάρτηση από τη Ρωσία. Συγκέντρωσε, επίσης, τρία πακέτα βοήθειας, αξίας σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων ευρώ (110 δισεκατομμύρια δολάρια), για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των αυξανόμενων λογαριασμών θέρμανσης στα νοικοκυριά και τις εταιρείες.

Ωστόσο, τα ινστιτούτα αναμένουν όμως ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει αργά, καθώς αυτά τα παραπάνω μέτρα αμβλύνουν το πλήγμα των υψηλότερων τιμών των καυσίμων την ώρα που οι αυξανόμενοι μισθοί υποστηρίζουν τη ζήτηση.

Το μέλλον προοιωνίζεται αισιόδοξο με τα ινστιτούτα τα προβλέπουν ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,3% το 2023, ενώ θα ακολουθήσει ανάπτυξη 1,5% το 2024. 

Επιπλέον, θετικά ήταν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη για τις βιομηχανικές παραγγελίες, οι οποίες αυξήθηκαν για τρίτο συνεχή μήνα. Συγκεκριμένα, οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 4,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 0,3%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 10μήνου ο PMI – Μεγάλη ώθηση από υπηρεσίες

Πόλεμος για τις τιμές των τροφίμων στην Ευρώπη – Πώς συγκρίνεται η Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News