Business & Finance Δευτέρα 12/09/2022, 12:49
ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η ενέργεια «γονατίζει» την ατμομηχανή της Ευρώπης: Ύφεση βλέπει το ifo για το 2023

Η ενέργεια «γονατίζει» την ατμομηχανή της Ευρώπης: Ύφεση βλέπει το ifo για το 2023

Καταρρίπτονται οι ελπίδες για ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας μετά την πανδημία, καθώς οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία αναμένεται να οδηγήσουν την «ατμομηχανή» της Ευρώπης σε ύφεση το 2023.

Αυτό προέβλεψε το γερμανικό ινστιτούτο ifo, αναθεωρώντας τις προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης της Γερμανίας το 2023 σε -0,3% από 3,7%. Επίσης, σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, το ινστιτούτο πλέον αναμένει ότι θα αναρριχηθεί στο 9,3% το επόμενο έτος, αυξάνοντας την πρόβλεψη κατά περίπου 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις.

Για το 2022, το ifo υπολογίζει ανάπτυξη 1,6% από 2,5% και πληθωρισμό στο 8,1% από 6,8%.

«Οι περικοπές στον εφοδιασμό του φυσικού αερίου από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και η αιφνίδια αύξηση των τιμών, επιβάρυναν την οικονομική ανάκαμψη μετά τον κορωνοϊό», υπογράμμισε ο Timo Wollmershaeuser, επικεφαλής του τμήματος προβλέψεων στο ifo.

Καταναλωτές

Σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τους καταναλωτές, καθώς οι πάροχοι ενέργειας προσαρμόζουν τις τιμές τους γύρω από τα υψηλά λειτουργικά κόστη, οδηγώντας τον πληθωρισμό γύρω στο 11%.

Ως αποτέλεσμα, τα νοικοκυριά θα δουν αισθητή υποχώρηση στην αγοραστική τους δύναμη, ενώ το γερμανικό πακέτο μέτρων στήριξης θα απορροφήσει ένα μέρος των αυξήσεων, εκτίμησε το ινστιτούτο.

Σημειώνεται πως το ifo προέβλεψε ότι οι τιμές ενέργειας θα αρχίσουν να υποχωρούν το αργότερο την άνοιξη του 2023.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Αναπόφευκτη η ύφεση, λέει ο CEO της Deutsche Bank

Όλ. Σολτς: Προετοιμασμένη η Γερμανία για διακοπή του ρωσικού αερίου

Γαλλία – Γερμανία: Από κοινού δράση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News