Business & Finance Τρίτη 26/10/2021, 14:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη 

Το οικονομικό επιτελείο της γερμανικής κυβέρνησης εμφανίζεται πιο αισιόδοξο αναφορικά με την ανάπτυξη του γερμανικού ΑΕΠ το 2022

Γερμανία: Αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη 

Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην προμήθεια των πρώτων υλών και οι συνεπακόλουθες διαταράξεις στις γραμμές παραγωγής των επιχειρήσεων, «βάζει φρένο» στην ανάκαμψη μετά την πανδημία, όπως εκτιμάει τουλάχιστον η Γερμανία. 

Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο δύο πηγές οι οποίες μίλησαν με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, το Βερολίνο μετά τις εξελίξεις αυτές προχωράει σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων αναφορικά με την ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας. 

Βάσει των εκτιμήσεων αυτών, η γερμανική οικονομία αναμένεται για φέτος να τρέξει με ρυθμό 2,6%, έναντι των προβλέψεων του Απριλίου για ποσοστό 3,5%. Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο της γερμανικής κυβέρνησης εμφανίζεται πιο αισιόδοξο αναφορικά με την ανάπτυξη του γερμανικού ΑΕΠ το 2022, καθώς πλέον διαβλέπει ρυθμό 4,1%, από 3,6% τον Απρίλιο, ενώ για το 2023 αναμένεται να υπάρξει ομαλοποίηση στο 1,6%. 

Όπως αναφέρει το Reuters, ο υπουργός Οικονομίας Πίτερ Αλτμάιερ θα παρουσιάσει τις καινούργιες προβλέψεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αύριο Τετάρτη. 

Η έλλειψη σε ημιαγωγούς και σε άλλα ενδιάμεσα προϊόντα που έχει προκληθεί από τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης για τσιπς, έχει επιβαρύνει τη μεταποιητική παραγωγή της Γερμανίας. 

Επιπλέον, δεν είναι μόνο η έλλειψη σε ημιαγωγούς που επιβραδύνει την παραγωγή των γερμανικών επιχειρήσεων, είναι και η έλλειψη σε πρώτες ύλες που παρατηρείται επίσης σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Αυτός ο «εκρηκτικός» συνδυασμός της έλλειψης σε ημιαγωγούς και σε πρώτες ύλες μαζί με την αυξανόμενη ζήτηση, έχει κάνει το Βερολίνο να αναθεωρήσεις επίσης τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τον πληθωρισμό, αναμένοντας για φέτος να κλείσει στο 2,9%. 

Εντούτοις, η γερμανική κυβέρνηση διατείνεται ότι η επιτάχυνση αυτή θα είναι προσωρινή, καθώς εκτιμάει ότι το 2022 οι τιμές καταναλωτή θα κατεβάσουν ταχύτητα στο 2,2% και στο 1,7% το 2023. 

Να σημειωθεί ότι και η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας έχει προειδοποιήσει για επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας κατά το δ΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, από το 3,7% των προηγούμενων εκτιμήσεών της. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News