Business & Finance Τρίτη 26/10/2021, 13:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλό 13 ετών το ρευστό στις εταιρείες του «Big Oil»

Στα ύψη οι ταμειακές ροές

Σε υψηλό 13 ετών το ρευστό στις εταιρείες του «Big Oil»

Μπορεί η ενεργειακή κρίση να επηρεάζει δυσμενώς νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανίες, αλλά υπάρχουν και ορισμένοι, οι οποίοι βγάζουν πραγματικά πολλά λεφτά χάρη σε αυτή την αναταραχή. Ο λόγος για τις πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες παράγουν το περισσότερο ρευστό από τη Μεγάλη Ύφεση του 2008 – 2009.  

Οι λεγόμενες «Big Oil» αναμένεται να ανακοινώσουν αυτή την εβδομάδα τα οικονομικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, με τους αναλυτές να περιμένουν ότι οι ταμειακές ροές θα είναι οι υψηλότερες των τελευταίων τουλάχιστον 13 ετών. 

Διαβάστε επίσης: Crash test στους φόρους της ενέργειας: Ποιες τιμές διπλασιάζονται λόγω φόρου και ποιες υφίστανται μικρή αύξηση

Ισχυρή ζήτηση για πετρέλαιο (ως απόρροια της ανάκαμψης της οικονομίας), εκτόξευση των τιμών σε φυσικό αέριο και χημικά προϊόντα, καθώς και η ανάκαμψη στις δραστηριότητες των διυλιστηρίων αποτελούν τους βασικούς άξονες αυτής της εκτίναξης των οικονομικών μεγεθών. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αποτελέσματα του β’ εξαμήνου του 2021 θα βοηθήσουν τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η Exxon Mobil, η Chevron, η BP, η Shell και η Total, να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος του 2020, όταν αναγκάστηκαν να προβούν σε περικοπές δαπανών, μερισμάτων και προσωπικού. 

«Βλέπουμε πραγματικά ισχυρά αποτελέσματα από την πλευρά των ταμειακών ροών» αναγνωρίζει ο Noah Barrett, αναλυτής στην Janus Genderson Investors, η οποία διαχειρίζεται περισσότερα από 428 δισ. δολάρια. 

Σε υψηλό 13 ετών το ρευστό στις εταιρείες του «Big Oil»-1

Βέβαια, οι προοπτικές του «Big Oil» δεν είναι και οι πλέον ευοίωνες, καθώς το υψηλός χρέος, η ανάγκη επιστροφής στη μερισματική πολιτική, αλλά και οι κίνδυνοι από την ενεργειακή μετάβαση (φιλικότερες προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας) δημιουργούν ένα κοκτέιλ σημαντικών προκλήσεων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News