Business & Finance Τρίτη 26/10/2021, 13:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Πιο «σφιχτές» οι τράπεζες στα στεγαστικά δάνεια το γ΄ τρίμηνο 

Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021, αναμένεται μια περαιτέρω σύσφιξη των πιστωτικών προτύπων.

ΕΚΤ: Πιο «σφιχτές» οι τράπεζες στα στεγαστικά δάνεια το γ΄ τρίμηνο 

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης περιόρισαν τον δανεισμό τους αναφορικά με τα στεγαστικά δάνεια και ιδιαίτερα τα ενυπόθηκα δάνεια κατά το γ΄ τρίμηνο του 2021, όπως δείχνουν τα ευρήματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία μάλιστα αναφέρει ότι η τάση αυτή θα διατηρηθεί και κατά το τελευταίο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς. 

Βάσει της έρευνας «Bank Lending Survey» η εικόνα αναφορικά με τον δανεισμό των επιχειρήσεων παρέμεινε αναλλοίωτη, ωστόσο δεν συνέβη το ίδιο για τα νοικοκυριά τα οποία αιτήθηκαν για στεγαστικά δάνεια, δάνεια στα οποία επίσης οι όροι και οι προϋποθέσεις κατέστησαν πιο αυστηροί.

Διαβάστε επίσης: Βασιλεία ΙΙΙ: Μόνο δέκα μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες υπολείπονται κεφαλαίων

«Για τα στεγαστικά δάνεια, η πιο σφιχτή πολιτική των τραπεζών σχετίζονται με την ανθεκτικότητά τους σε ενδεχομένους κινδύνους, όπως επίσης και στο κόστος στη χρηματοδότησή τους και σε ανωμαλίες στους ισολογισμούς τους», επισημαίνεται στην έρευνα. «Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021, αναμένεται μια περαιτέρω σύσφιξη των πιστωτικών προτύπων και καμιά αλλαγή αναφορικά με τη ζήτηση των νοικοκυριών για δάνεια για την αγορά κατοικίας». 

Μερικές τράπεζες, ανέφεραν τις συστάσεις από τις εποπτικές αρχές -των οποίων η δουλειά είναι να επιβλέπουν για ενδεχόμενες οικονομικές φούσκες- ως λόγο για τη σύσφιξη των κριτηρίων για την εκταμίευση στεγαστικών δανείων. 

Μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης, τα κριτήρια έγκρισης για τα ενυπόθηκα δάνεια έγιναν πιο αυστηρά σε Γερμανία, Ισπανία και Γαλλία, ενώ παρέμειναν αμετάβλητα στην Ιταλία. Σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ζήτηση, η αλλαγή στα κριτήρια είχε σαν αποτέλεσμα το ποσοστό απόρριψης για τα νοικοκυριά κατά το γ΄ τρίμηνο του 2021 να μεγαλώσει σε Γερμανία και Γαλλία, σύμφωνα με την έρευνα.

Διαβάστε επίσης: Δάνεια ύψους 9 δισ. παραμένουν σε καθεστώς προστασίας

Οι όροι και οι προϋποθέσεις στα ενυπόθηκα δάνεια -ειδικότερα η αναλογία ανάμεσα στο ποσό που εκταμιεύεται και την αξία του ακινήτου, η διάρκεια του δανείου και οι επιπλέον χρεώσεις- ήταν επίσης πιο σφιχτοί σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. 

Από την άλλη, με τα επιτόκια της ΕΚΤ σε αρνητικό έδαφος ή σε μηδενικά επίπεδα, τα ποσοστά κέρδους των τραπεζών συμπιέζονται, στα οποία κέρδη συμπεριλαμβάνονται και εκείνα από τα δάνεια τα οποία έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα

«Στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρωζώνης, οι συνολικοί όροι και οι προϋποθέσεις για τα στεγαστικά δάνεια έγιναν πιο αυστηροί σε Γερμανία και Γαλλία, ενώ χαλάρωσαν σε Ιταλία και Ισπανία. Η “στενότητα” στα περιθώρια κέρδους, προήλθε από την Ισπανία και τη Γαλλία για τα συνήθη δάνεια και από την Ιταλία από εκείνα με μεγαλύτερο ρίσκο, ενώ οι γερμανικές τράπεζες ανέφεραν διεύρυνση σε όλα τα περιθώρια», αναφέρεται στην έρευνα της ΕΚΤ.

Οι χρηματαγορές έχουν προεξοφλήσει ότι η ΕΚΤ θα τερματίσει το πρόγραμμα εξαγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης τον ερχόμενο Μάρτιο, ωστόσο θα διατηρήσει τον ρυθμό αγοράς στο πλαίσιο του κανονικού τους προγράμματος ομολόγων.

Η κεντρική τράπεζα παραμένει «πιστή» στις εξαγγελίες της υποστηρίζοντας ότι ο πληθωρισμός που εκτινάχθηκε στο 3,4% τον Σεπτέμβριο θα υποχωρήσει πλησίον του στόχου της στο 2% το επόμενο έτος. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News