Business & Finance Τρίτη 26/10/2021, 13:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποίηση Aramco: Mεγάλο έλλειμμα προσφοράς και άλμα στις τιμές του πετρελαίου

Προειδοποίηση Aramco: Mεγάλο έλλειμμα προσφοράς και άλμα στις τιμές του πετρελαίου

Για διόγκωση του ελλείμματος προσφοράς στην αγορά πετρελαίου και νέα μεγάλη αύξηση στις τιμές προειδοποίησε η Aramco, επισημαίνοντας ότι οι ενεργειακές επιχειρήσεις θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερα στην παραγωγή του μαύρου χρυσού. Κυβερνήσεις, αλλά και επιχειρήσεις βρίσκονται σε μία διαδικασία «μετάβασης» σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας με στόχο την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο έρχονται σήμερα αντιμέτωπες με μία κρίση, που έχει εκτινάξει στα ύψη τις τιμές φυσικού αερίου, άνθρακα και πετρελαίου. 

«Η παραγωγή πετρελαίου παγκοσμίως υποχωρεί με ταχύτητα και τα αποθέματα συρρικνώνονται. Αυτό είναι μία τεράστια ανησυχία» είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος του σαουδαραβικού κολοσσού, Άρμιν Νάσερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg. Το σχόλιό του αυτό έρχεται την ώρα που οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν αυξηθεί ήδη 70% από τις αρχές του έτους, πάνω από τα 85 δολάρια το βαρέλι. Αρκετές καταναλώτριες χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Ιαπωνία, έχουν ζητήσει από τους παραγωγούς να αυξήσουν την προσφορά τους. 

Προειδοποίηση Aramco: Mεγάλο έλλειμμα προσφοράς και άλμα στις τιμές του πετρελαίου-1

Η Aramco, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή στον πλανήτη, επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να αυξήσει την ημερήσια παραγωγική ικανότητά της στα 13 εκατ. βαρέλια από 12 εκατ. βαρέλια. Ο επικεφαλής της τονίζει πως πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις ενέργειας, παρά τις εκκλήσεις ακτιβιστών ή ακόμη και κυβερνήσεων να σταματήσουν οι επενδυτές στα ορυκτά καύσιμα, καθώς όπως λέει σε διαφορετική περίπτωση οι ελλείψεις ενέργειας θα είναι μεγάλες τα επόμενα χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι απορρίπτει την ενεργειακή μετάβαση. Εξάλλου και η ίδια έχει δεσμευθεί για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050. 

Ήδη περιμένει τα πράγματα να επιδεινωθούν το 2022, καθώς η επέλαση της Covid-19 αναμένεται να έχει υποχωρήσει και οι άνθρωποι θα ταξιδεύουν και πάλι περισσότερο. Η εξέλιξη αυτή, όπως εξηγεί, θα οδηγήσει σε σοβαρή αύξηση της ζήτησης πετρελαίου από τις αερομεταφορές. 

Διαφωνούν ειδικοί με την Aramco

Πάντως, όπως σπεύδει να σημειώσει το Bloomberg, τραπεζίτες της Wall Street και μέλη της συμμαχίας OPEC+ αμφισβητούν την εκτίμηση ότι θα υπάρχει έλλειμμα προσφοράς το 2022. Η JPMorgan Chase & Co. μάλιστα υπολογίζει ότι η αγορά πετρελαίου θα επιστρέψει σε πλεόνασμα προσφοράς 1 εκατ. βαρελιών έως τον Μάρτιο του 2022 από έλλειμμα περίπου 1,5 εκατ. βαρελιών σήμερα.

Ακόμη και ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, έλεγε προ ημερών στο Bloomberg ότι το 2022 ενδεχομένως να δούμε «τεράστια αύξηση» στα αποθέματα αργού. «Έχουμε ακόμη την πανδημία της Covid. Έχουμε ακόμη πολύ χαμηλή αύξηση στη ζήτηση καυσίμων στις αερομεταφορές. Εάν κάνουμε περισσότερα, θα επιδεινώσουμε το πρόβλημα» εξηγούσε απαντώντας σε ερώτηση του ειδησεογραφικού δικτύου σχετικά με το γιατί δεν αυξάνει ταχύτερα την προσφορά ο OPEC. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News