Business & Finance Δευτέρα 4/10/2021, 20:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα επίπεδα του 2019 η παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα και φυσικό αέριο

Στα επίπεδα του 2019 η παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα και φυσικό αέριο

Η ζήτηση για άνθρακα και φυσικό αέριο έχει ξεπεράσει τα προ της πανδημίας υψηλά επίπεδα, με το πετρέλαιο να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, σε μία εξέλιξη που κινδυνεύει να καθυστερήσει τις προσπάθειες για μία πιο γρήγορη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια από τα ορυκτά καύσιμα. 

Οι παγκόσμιες ελλείψεις σε φυσικό αέριο, οι τιμές ρεκόρ φυσικού αερίου και άνθρακα, η ενεργειακή κρίση στην Κίνα και το άλμα των τιμών πετρελαίου σε υψηλό τριετίας όλα αυτά συνηγορούν στο ένα και στο εξής: ότι η ζήτηση για ενέργεια έχει επιστρέψει στα ύψη και ότι ο πλανήτης χρειάζεται περισσότερα ορυκτά καύσιμα για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του. 

«Η πτώση της ζήτησης στη διάρκεια της πανδημίας είναι ολοκληρωτικά συνδεδεμένη με την απόφαση των κυβερνήσεων να περιορίσουν τις μετακινήσεις των πολιτών και δεν έχει να κάνει επ΄ουδενί με την ενεργειακή μετάβαση», αναφέρει ο Κάνειτ Καζόκογλου, επικεφαλής αναλύσεων για το πετρέλαιο της FGE. «Η ενεργειακή μετάβαση και η απανθρακοποίηση είναι στρατηγικές που δεν μπορούν να γίνουν εν μία νυκτί, έχουν ξεκινήσει εδώ και μία δεκαετία», συμπληρώνει. 

Περίπου τα τρία-τέταρτα της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης εξακολουθεί να καλύπτεται από ορυκτά καύσιμα με λιγότερο από το ένα-πέμπτο από ανανεώσιμες, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ). 

Ωστόσο, οι πολιτικές μετάβασης στην πράσινη ενέργεια έχουν κατηγορηθεί ότι ευθύνονται για την άνοδο των ενεργειακών τιμών. Σε ορισμένες περιοχές, έχουν κάποιον αντίκτυπο, όπως στην Ευρώπη, όπου οι υψηλές τιμές άνθρακα με σκοπό τη μείωση των εκπομπών ρύπων έκαναν απρόθυμες τις εταιρείες κοινής ωφελείας να αυξήσουν την παραγωγή τους με την χρήση άνθρακα ώστε να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις. 

Πάντως, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των τιμών ενέργειας έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι παραγωγοί μείωσαν σημαντικά την παραγωγική τους ικανότητα πέρυσι, οπότε η πανδημία οδήγησε σε μία άνευ προηγουμένου μείωση της ζήτησης. Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί παράγοντες υποδηλώνουν πως οι ελλείψεις είναι προσωρινές και δεν θα έχουν διάρκεια. 

Σύμφωνα με στοιχεία της ΙΕΑ, η παγκόσμια ζήτηση για φυσικό αέριο θα αυξηθεί 3,2% φέτος πάνω από τα 4 τρισ.κυβικά μέτρα, καλύπτοντας τις απώλειες του 2020 και ωθώντας τη ζήτηση πάνω από τα επίπεδα του 2019. Αντίστοιχα, η παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα αναμένεται να αυξηθεί 4,5% φέτος, πολύ πιο ψηλά από τα επίπεδα του 2019. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News