Business & Finance Παρασκευή 1/10/2021, 20:54
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Πάνω από 80 εκατ. νοικοκυριά της Ευρώπης βρίσκονται σε «ενεργειακή φτώχεια»

Πάνω από 80 εκατ. νοικοκυριά της Ευρώπης βρίσκονται σε «ενεργειακή φτώχεια»

Προειδοποίηση ότι η πανδημία του κορωνοϊού και οι αυξανόμενες τιμές έχουν εντείνει ένα χρόνιο πρόβλημα που συνδέεται με το υψηλό ενεργεικό κόστος, τα χαμηλά εισοδήματα των νοικοκυριών και τα σπίτια που δεν είναι ενεργειακώς αποδοτικά. Πρόσφατη έρευνα του Στέφαν Μπουζαρόβσκι, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, έδειξε ότι έως και 80 εκατομμύρια νοικοκυριά σε ολόκληρη την Ευρώπη δυσκολεύονταν ήδη να θερμάνουν τα σπίτια τους και πριν από την πανδημία. 

Τώρα, η άνοδος των τιμών βάζει ακόμη περισσότερα νοικοκυριά σε αυτό τον κίνδυνο, με αναλυτές να κάνουν λόγο για γενικευμένο κοινωνικό πρόβλημα, καθώς πολλοί καταναλωτές δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, ειδκά καθώς τα εισοδήματά τους μειώθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας. Οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο, στην φιλοξενία και στις αερομεταφορές είναι οι πλέον εκτεθειμένοι καθώς πολλοί εξ αυτών έχασαν την εργασία τους. «Από το 2019 έχουν αλλάξει πολλά, όμως περισσότερα από 12 εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν απλήρωτους τους λογαριασμούς ρεύματος», αναφέρει αναλυτής της ένωσης Right to Energy Coalition, που έχει υπό τη σκέπη της εργατικά συνδικάτα και περιβαλλοντικές οργανώσεις. 

Η πανδημία επιδείνωσε ακόμη περισσότερο το πρόβλημα, επειδή πολλά άτομα πέρασαν πολύ χρόνο εντός της κατοικίας τους, αυξάνοντας την κατανάλωση ρεύματος. Την ίδια στιγμή, οι τιμές ενέργειας αυξάνονται, επειδή η υπάρχουσα προσφορά δεν μπορεί να αναπληρώσει τα αποθέματα λόγω της υψηλής ζήτησης για θέρμανση τον περυσινό χειμώνα και για κλιματιστικά αντίστοιχα το καλοκαίρι εξαιτίας του καύσωνα. 

«Ο κίνδυνος για τον ευρωπαϊκό πληθυσμό να διολισθήσει σε επίπεδα ενεργειακής φτώχειας – που σημαίνει αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών κοινής ωφελείας – έχει διπλασιαστεί. Το 20% έως 30% του ευρωπαϊκού πληθυσμού βρίσκεται αντιμέτωπο με γενικότερη φτώχεια, ενώ ένα ποσοστό έως 60% υποφέρει από ενεργειακή φτώχεια σε ορισμένες χώρες», αναφέρει ο Μπουζαρόβσκι. 

Το μεγαλύτερο ποσοστό ενεργειακής φτώχειας εντοπίζεται στη Βουλγαρία, 31%, ενώ ακολουθούν η Λιθουανία με 28%, η Κύπρος με 21% και η Πορτογαλία με 19%. Ο λιγότερος εκτεθειμένος πληθυσμός της Ευρώπης σε ενεργειακή φτώχεια είναι ο πληθυσμός της Ελβετίας, όπου το ποσοστό περιορίζεται μόλις στο 0,3%, ενώ ακολουθεί η Νορβηγία με ποσοστό 1%.

Αναλυτές προειδοποιούν για το ενδεχόμενο πολιτικής αναστάτωσης στην περίπτωση που οι κυβερνήσεις δεν λάβουν μέτρα για να στηρίξουν τα νοικοκυριά. Υπενθυμίζεται ότι στη Βουλγαρία οι εκτεταμένες διαδηλώσεις κατά των υψηλών τιμών καυσίμων το 2013 είχαν ως αποτέλεσμα να ρίξουν την κυβέρνηση. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNNMoney.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News