Business & Finance Τρίτη 4/04/2023, 07:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόλεμος για τις τιμές των τροφίμων στην Ευρώπη – Πώς συγκρίνεται η Ελλάδα

Πόλεμος για τις τιμές των τροφίμων στην Ευρώπη – Πώς συγκρίνεται η Ελλάδα

Η μάχη της Ευρώπης με την χειρότερη κρίση ακρίβειας που έχει καταγραφεί εδώ και μια γενιά δεν έχει τελειώσει, διαπιστώνει το Bloomberg, καθώς ο «πόλεμος» μεταφέρεται τώρα στις τιμές των τροφίμων.

Μπορεί ο πληθωρισμός να έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται, όμως οι τιμές των τροφίμων παραμένουν σε ανοδική τροχιά. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο κομμάτι των δαπανών ενός νοικοκυριού –το εβδομαδιαίο έξοδο του σούπερ μάρκετ- γίνεται όλο και πιο ακριβό. Η ζάχαρη, για παράδειγμα, που χρησιμοποιείται σε άπειρα προϊόντα, άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, την περασμένη εβδομάδα.

Για τις κυβερνήσεις, η ανάγκη να δράσουν είναι επιτακτική, με δεδομένο ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αφήσει πολλές οικογένειες σε μία κατάσταση όπου μετά βίας τα βγάζουν πέρα. Διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες έχουν ξεσπάσει σε όλη την Ευρώπη από εργαζόμενους που απαιτούν υψηλότερες αμοιβές, σημειώνει το Bloomberg, προειδοποιώντας ότι η αύξηση του κόστους των τροφίμων κινδυνεύει να εντείνει την κοινωνική δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση έναντι των αρχών.

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής που αποφάσισε το Σαββατοκύριακο ο ΟΠΕΚ+, που ωθεί τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλότερα επίπεδα.

Σε κάποια μέρη της Ευρωζώνης, οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται με τον υψηλότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί μεταπολεμικά, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Rabobank Group, Maartje Wijffelaars. Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έπεσε στο 6,9% τον  Μάρτιο. Στη Γαλλία υποχώρησε στο 6,6%. Όμως, ο ρυθμός αύξησης των τιμών στα τρόφιμα επιταχύνθηκε περίπου στο 16%. Στη Γερμανία, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ξεπερνά το 20%. Στην Ελλάδα, διαμορφώνεται στο 14,7%. 

Πόλεμος για τις τιμές των τροφίμων στην Ευρώπη – Πώς συγκρίνεται η Ελλάδα-1

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναγκάζονται να εντείνουν τα μέτρα έναντι του πληθωρισμού, εφαρμόζοντας μάλιστα πολιτικές που συνήθως συναντώνται σε χώρες χαμηλών εισοδημάτων. Η Πορτογαλία κατάργησε τον ΦΠΑ σε βασικά είδη, ενώ η Γαλλία έχει πιέσει τα σούπερ μάρκετ να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους τους.

«Δεν πιστεύεις ότι θα συμβεί σε ένα μέρος σαν την Ευρώπη, αλλά με τις τιμές των τροφίμων να αυξάνονται κατά 15-20%,  ή και ακόμα περισσότερο για κάποια είδη, οι κυβερνήσεις αγχώνονται όλο και περισσότερο», λέει στο Bloomberg ο Angel Talavera, οικονομολόγος της Oxford Economics. «Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα πραγματικά προκαλεί ζημιά και ειδικά με εκλογικές αναμετρήσεις να πλησιάζουν, θυμώνει αληθινά τους ανθρώπους».

Όμως, η αντιμετώπιση του πληθωρισμού στα τρόφιμα είναι πιο περίπλοκη από τις παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, σημειώνει το Bloomberg. Και αυτό γιατί οι παράγοντες που ωθούν τις τιμές υψηλότερα είναι πολλαπλοί, από την ξηρασία έως τα προβλήματα στις μεταφορές, το κόστος των λιπασμάτων και ασθένειες όπως η γρίπη των πτηνών.

Ενώ οι παρεμβάσεις των κυβερνήσεων είναι πολύ μικρότερες από τα μέτρα στήριξης που εφαρμόστηκαν έναντι της ενεργειακής ακρίβειας, το Bloomberg τονίζει ότι αυτές μαρτυρούν την όλο και μεγαλύτερη αγωνία.

Μειώσεις φόρων: Στην Πορτογαλία μειώνεται προσωρινά ο ΦΠΑ σε ένα καλάθι βασικών τροφίμων και στην Ισπανία καλύπτονται είδη όπως το ψωμί και το ελαιόλαδο. Στην Πολωνία υπάρχουν σκέψεις για επέκταση του μηδενικού φόρου στα τρόφιμα και πέραν του πρώτου εξαμήνου του έτους και στην Ιταλία εξετάζονται μειώσεις φόρων σε μακαρόνια, ψωμί και γάλα.

Πλαφόν τιμών: Πρόκειται για ένα επιθετικό μέτρο το οποίο δεν θέλουν πολλές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να γυρίσει μπούμερανγκ, όπως στην Ουγγαρία, όπου τα πλαφόν που εφαρμόστηκαν στις αρχές του 2022 οδήγησαν σε πληθωρισμό τροφίμων σχεδόν στο 50%, αφού τα καταστήματα ανέβασαν τις τιμές σε άλλα προϊόντα για να καλύψουν τη ζημιά.

Πιέσεις στους λιανεμπόρους: Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να προστατεύσουν τους καταναλωτές χωρίς να προκαλέσουν στρέβλωση στις αγορές. Στη Γαλλία, η κυβέρνηση έχει διαπραγματευτεί με τα σούπερ μάρκετ για ένα «καλάθι» βασικών ειδών όπου οι εταιρείες μειώνουν το περιθώριο κέρδους τους.

Σκληρότερη εποπτεία: Στην Πορτογαλία πραγματοποιούνται έλεγχοι στα σούπερ μάρκετ και η Ισπανία έχει αρχίσει μηνιαίες συναντήσεις με επιχειρήσεις, για να διασφαλίσει ότι οι μειώσεις των φόρων περνούν στους καταναλωτές.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Eurostat: Στο 5,4% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 6,9% στην Ευρωζώνη

Γαλλία: Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού για πρώτη φορά φέτος

Γερμανία: Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 7,8% τον Μάρτιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News