Business & Finance Δευτέρα 19/09/2022, 17:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε.: Το ψωμί «ψωμάκι» – Ρεκόρ ανατίμησης τον Αύγουστο, πόσο αυξήθηκε στην Ελλάδα

Ε.Ε.: Το ψωμί «ψωμάκι» – Ρεκόρ ανατίμησης τον Αύγουστο, πόσο αυξήθηκε στην Ελλάδα

Αύξηση ρεκόρ σημείωσε η τιμή του ψωμιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Αύγουστο, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία -χώρες που είναι και οι δύο σημαντικοί εξαγωγείς σιτηρών και λιπασμάτων- συνεχίζει να διαταράσσει τις παγκόσμιες αγορές και να επιταχύνει τον πληθωρισμό. 

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η μέση τιμή του ψωμιού στην Ε.Ε. ήταν κατά 18% υψηλότερη τον Αύγουστο, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2017, όταν η Eurostat ξεκίνησε να κρατά στατιστικά στοιχεία. Τον Αύγουστο του 2021 η μέση τιμή του ψωμιού αυξήθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση.

Υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η αύξησης της τιμής στην Ελλάδα, καθώς η άνοδός της διαμορφώθηκε στο 22,8%.

Ε.Ε.: Το ψωμί «ψωμάκι» – Ρεκόρ ανατίμησης τον Αύγουστο, πόσο αυξήθηκε στην Ελλάδα-1 

Η τιμή του σιταριού αυξάνεται από τον Φεβρουάριο, όταν εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία ανεστάλησαν οι εξαγωγές μέσω της Μαύρης Θάλασσας επί μήνες, ενώ περιορίστηκαν και οι εξαγωγές λιπασμάτων επειδή οι Ρώσοι παραγωγοί έχασαν την πρόσβαση στα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας, τα οποία χρησιμοποιούσαν για να στέλνουν αμμωνία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση καταγράφονται στην Ουγγαρία και τη Λιθουανία, με 66% και 33% αντίστοιχα. Οι χαμηλότερες καταγράφονται στη Γαλλία (8%), την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο (10%).

Την Παρασκευή η Eurostat επιβεβαίωσε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών, στο 9,1% τον Αύγουστο, λόγω των υψηλών τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη απειλεί τις βιομηχανίες τροφίμων

Άγχος και φόβος στους Έλληνες από τις τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα

Πώς η ενεργειακή κρίση έφτασε στο τραπέζι μας: Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News