Business & Finance Πέμπτη 30/03/2023, 15:50
BUSINESS & FINANCE

Γερμανία: Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 7,8% τον Μάρτιο

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία υποχώρησε στο 7,8% σε ετήσια βάση, έναντι προβλέψεων για 7,5%

Γερμανία: Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 7,8% τον Μάρτιο

Υποχώρηση -σε χαμηλότερο, όμως, ποσοστό από το αναμενόμενο- κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάρτιο, παρά τη ραγδαία πτώση του κόστους ενέργειας, περιορίζοντας τις ελπίδες για ταχεία χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία υποχώρησε στο 7,8% σε ετήσια βάση, σαφώς χαμηλότερος από το 9,3% του προηγούμενου μήνα, αλλά υψηλότερος από το 7,5% που είχαν προβλέψει οι αναλυτές του Reuters. Ωστόσο, όπως παρατηρεί το Bloomberg, η υποχώρηση αυτή εξακολουθεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι αξιωματούχοι της οποίας αύξησαν τα επιτόκια κατά 350 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούλιο για να αντιμετωπίσουν τη χειρότερη άνοδο των τιμών της εποχής του ευρώ.

Παράλληλα, παρότι η Γερμανία δεν παρέχει μέτρηση δομικού πληθωρισμού στην αρχική της έκθεση, η Bloomberg Economics εκτίμησε ότι επιταχύνθηκε στο 5,5% τον Μάρτιο από 5,4% τον Φεβρουάριο.

Γερμανία: Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 7,8% τον Μάρτιο-1

Είχαν προηγηθεί τα στοιχεία για την Ισπανία, σύμφωνα με τα οποία ο εναρμονισμός με την ΕΕ πληθωρισμός ανήλθε τον Μάρτιο στο 3,1%, καταγράφοντας σημαντική μείωση από το 6% του Φεβρουαρίου και πολύ πιο κάτω από την πρόβλεψη των αναλυτών του Bloomberg για πληθωρισμό 3,7%.

Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός, που δεν υπολογίζει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 7,5% σε ετήσια βάση, ελαφρώς χαμηλότερα από το 7,6% του Φεβρουαρίου.

Αύριο, Παρασκευή, αναμένονται τα στοιχεία για την Ευρωζώνη με τους αναλυτές να αναμένουν επιβράδυνση στο 7,1%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News