Business & Finance Τρίτη 17/01/2023, 10:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Μονοψήφιος πληθωρισμός τον Δεκέμβριο – Κορύφωση το 2022

Γερμανία: Μονοψήφιος πληθωρισμός τον Δεκέμβριο – Κορύφωση το 2022

Περισσότερο από το προσδοκώμενο υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, υποχωρώντας εκ νέου σε μονοψήφιο ποσοστό και δίνοντας «ανάσα» στην ΕΚΤ που έχει επιδοθεί σε αγώνα σταθεροποίησης των τιμών.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 8,6% τον Δεκέμβριο από 10% τον Νοέμβριο, ενώ για ολόκληρο το έτος ανήλθε στο 7,9%. Η επιβράδυνση του Δεκεμβρίου σημειώθηκε μετά το υψηλό επτά δεκαετιών στο 11,6% τον Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι σημαντική επιβράδυνση σημειώθηκε και στην Ισπανία, γεγονός το οποίο αναμένεται να σηκώσει ένα βάρος από την ΕΚΤ, η οποία έχει προγραμματίσει την επόμενη συνεδρίαση για τις 2 Φεβρουαρίου.

«Ο ιστορικά υψηλός πληθωρισμός σε ετήσια βάση πήρε ώθηση κατά κύριο λόγο από την ακραία άνοδο τιμών στα ενεργειακά προϊόντα και τα τρόφιμα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε η Ruth Brand, πρόεδρος της γερμανικής στατιστικής αρχής.

Το 2022 οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 34,8%, ακολουθώντας αύξηση 10,4% το 2021. Οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν 13,4% ολόκληρο το έτος.

Αμβλύνεται το σενάριο ύφεσης

Το τελευταίο τρίμηνο του 2022 η γερμανική οικονομία παρέμεινε κατά πάσα πιθανότητα στάσιμη αμβλύνοντας τις ανησυχίες των αναλυτών περί ύφεσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα η στατιστική αρχή της χώρας, η οικονομία αναπτύχθηκε στο 1,9% το 2022 έναντι 2,6% το 2021, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που άσκησε στη χώρα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Παρότι στην αρχή του προηγούμενου έτους υπήρχαν ελπίδες για πλήρη ανάκαμψη μετά την πανδημία, η γερμανική οικονομία δέχθηκε έντονες πιέσεις ιδίως εξαιτίας της ανάγκης απεξάρτησης από τα φθηνά ορυκτά καύσιμα της Ρωσία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πληθωρισμός: Στο 7,6% στην Ελλάδα – Στο 9,2% στην Ευρωζώνη

Γερμανία: O Υπερπληθωρισμός του 1923 και οι ομοιότητες με τη σημερινή εποχή

Γερμανία: Πτώση στις τιμές των κατοικιών μετά από μία δεκαετία ανόδου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News