Business & Finance Παρασκευή 11/11/2022, 11:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Ενεργοποιεί το «φρένο» του δημόσιου χρέους για το 2023

Γερμανία: Ενεργοποιεί το «φρένο» του δημόσιου χρέους για το 2023

Να επαναφέρει το όριο αναφορικά με το δημόσιο χρέος το επόμενο έτος για πρώτη φορά μετά το 2019 είναι διατεθειμένη η Γερμανία κι ενώ έχει αναθεωρήσει τον σχεδιασμό της σε σχέση με το καλοκαιρινό προσχέδιο του προϋπολογισμού για την ανάληψη σημαντικά υψηλότερου χρέους.

Αυτό αναφέρει με δημοσίευμά του το Reuters επικαλούμενο πολλές πηγές της επιτροπής προϋπολογισμού. Το νέο προσχέδιο προβλέπει την έκδοση 45,61 δισ. ευρώ νέου χρέους το επόμενο έτος, ένα ποσό υπερδιπλάσιο από τα 17,2 δισ. ευρώ που είχε συμπεριληφθεί στο καλοκαιρινό προσχέδιο της κυβέρνησης και στο οποίο οι συνολικές δαπάνες έχουν υπολογισθεί σε 476,3 δισ. ευρώ.
Βάσει του γερμανικού συντάγματος, η Γερμανία μπορεί να παρουσιάζει έλλειμμα της τάξεως του 0,35% επί του ΑΕΠ (το επονομαζόμενο «φρένο» χρέους), κάτι όμως που δεν εφαρμόσθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Η συμμόρφωση με το φρένο χρέους μπορεί να καταστεί δυνατή, επειδή η κυβέρνηση συνασπισμού θα χρηματοδοτήσει τις δαπάνες που χρειάζονται για μέτρα στήριξης εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση μέσω ειδικών οχημάτων.

Η γερμανική βουλή, η Bundestag, έχει ήδη εγκρίνει νέο χρέος ύψους έως και 300 δισ. ευρώ για ένα ειδικό ταμείο για τις αμυντικές δαπάνες και για άλλο ένα ταμείο που προορίζεται για διευκόλυνση της χρηματοδότησης, κανένα από τα οποία δεν θα αποτελεί μέρος του τακτικού προϋπολογισμού.

Στο μεταξύ σήμερα δημοσιοποιήθηκαν τα τελικά στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, Destatis, οι τιμές καταναλωτή επιβεβαιώθηκαν στο 10,4% τον περασμένο μήνα, ανεβάζοντας περαιτέρω ταχύτητα από το 10% του Σεπτεμβρίου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Γιατί οι βιομηχανίες ζήτησαν να καθυστερήσει ο παγκόσμιος εταιρικός φόρος

Γερμανία: Φορολογικά έσοδα ρεκόρ αναμένει η κυβέρνηση την επόμενη τριετία

Γερμανία: Σκέψεις για πιο φθηνά εισιτήρια στα ΜΜΜ για να επιτύχει τους στόχους CO2

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News