Business & Finance Τρίτη 3/01/2023, 16:13
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

«Ανάσα» για την ΕΚΤ: Ξανά μονοψήφιος πληθωρισμός στη Γερμανία

«Ανάσα» για την ΕΚΤ: Ξανά μονοψήφιος πληθωρισμός στη Γερμανία

Περισσότερο από το προσδοκώμενο υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, υποχωρώντας εκ νέου σε μονοψήφιο ποσοστό και δίνοντας «ανάσα» στην ΕΚΤ που έχει επιδοθεί σε αγώνα σταθεροποίησης των τιμών.

Εν μέρει χάρη στα μέτρα στήριξης των καταναλωτών, ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία διολίσθησε στο 9,6% τον Δεκέμβριο, πολύ χαμηλότερα από το 11,3% του Νοεμβρίου. Επίσης, άγγιξε επίπεδα χαμηλότερα από τη μέση εκτίμηση για 10,7%.

Η επιβράδυνση του Δεκεμβρίου σημειώθηκε μετά το υψηλό επτά δεκαετιών στο 11,6% τον Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι σημαντική επιβράδυνση σημειώθηκε και στην Ισπανία, γεγονός το οποίο αναμένεται να σηκώσει ένα βάρος από την ΕΚΤ, η οποία έχει προγραμματίσει την επόμενη συνεδρίαση για τις 2 Φεβρουαρίου.

Τα στοιχεία για Γερμανία και Ισπανία καταδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ενδέχεται να υποχωρήσει περισσότερο σε σχέση με τις προβλέψεις. Υπενθυμίζεται ότι τα σχετικά στοιχεία πρόκειται να δημοσιευτούν την Παρασκευή, ενώ βάσει δημοσκόπησης του Reuters μεταξύ οικονομολόγων αναμένεται ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα ανέλθει στο 9,7% τον Δεκέμβριο από 10,1% τον Νοέμβριο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Στο 7% «βλέπει» τον πληθωρισμό το 2023 ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών

Γερμανία: Υψηλός πληθωρισμός το 2023 και το 2024

Ύφεση ή όχι; Οι ενδείξεις για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News