Business & Finance Τετάρτη 1/03/2023, 16:07
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Γερμανία: Αναπάντεχη άνοδος του πληθωρισμού – Τι σημαίνει για την ΕΚΤ

Γερμανία: Αναπάντεχη άνοδος του πληθωρισμού – Τι σημαίνει για την ΕΚΤ

Απροσδόκητη άνοδο κατέγραψε τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός στη Γερμανία, προκαλώντας προβληματισμούς σχετικά με την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ δεδομένης και της αναπάντεχης αύξησης σε Γαλλία και Ισπανία που ανακοινώθηκε χθες.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 9,3% τον Φεβρουάριο από 9,2% τον Ιανουάριο, παρά τις επεμβάσεις της γερμανικής κυβέρνησης για στήριξη των νοικοκυριών. Οι αναλυτές ανέμεναν αντιθέτως περαιτέρω αποκλιμάκωση με το τελικό ποσοστό να διαμορφώνεται κοντά στο 9%.

Τα νέα στοιχεία ασκούν ισχυρή πίεση στην ΕΚΤ, με τους traders να προεξοφλούν περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις και αύξηση του κόστους του χρήματος έως και στο 4% για πρώτη φορά στην ιστορία του ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει επιβεβαιώσει πως η τράπεζα στην επόμενη συνεδρίαση στις 16 Μαρτίου θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. «Αυτό που θα ακολουθήσει θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα», δήλωσε η ίδια πριν από μερικές ημέρες.

Η αύξηση του Μαρτίου δεν θα είναι η τελευταία

Ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel, προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα πως ο δομικός πληθωρισμός παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να υποχωρήσει μόνο σταδιακά, αγγίζοντας κατά μέσον όρο το 6-7% φέτος στη Γερμανία.

«Ένα πράγμα είναι σαφές: η επιτοκιακή αύξηση που ανακοινώθηκε για τον Μάρτιο δεν θα είναι η τελευταία. Νέα σημαντικά βήματα αυξήσεων ενδέχεται να είναι ακόμη και απαραίτητα ύστερα», τόνισε ο Nagel.

Ράλι στα ομόλογα του ευρώ

Ενόψει των ανακοινώσεων για τον πληθωρισμό Φεβρουαρίου στη Γερμανία, οι αποδόσεις του ευρώ εκτινάχθηκαν συνεχίζοντας το ράλι των τελευταίων έξι εβδομάδων. Με τις ανησυχίες για την συνέχιση των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη, η απόδοση των διετών γερμανικών, τα οποία θεωρούνται πιο ευαίσθητα στις επιτοκιακές αλλαγές, εκτινάχθηκε έως και το 3,215% σήμερα, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008 και αυτή τη στιγμή κινείται κοντά στα ίδια επίπεδα.

Αντίστοιχα η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς άγγιξε έως και το 2,717% σήμερα, στο υψηλότερο επίπεδο του Ιανουαρίου του 2011 και αυτή τη στιγμή κινείται επίσης στα ίδια επίπεδα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ομόλογα: Εποχές 2011 στις αποδόσεις του ευρώ

Ευρωζώνη: Αναπάντεχη αύξηση πληθωρισμού σε Γαλλία, Ισπανία – Αλλάζει το σκηνικό για τα επιτόκια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News