Business & Finance Τετάρτη 5/04/2023, 11:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 10μήνου ο PMI – Μεγάλη ώθηση από υπηρεσίες

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 10μήνου ο PMI – Μεγάλη ώθηση από υπηρεσίες

Σε υψηλό δέκα μηνών ανήλθε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη καταγράφοντας νέα άνοδο για τρίτο συναπτό μήνα, με ώθηση ιδίως από τον τομέα των υπηρεσιών και όχι τόσο από την βιομηχανική παραγωγή. 

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global ανήλθε στις 53,7 μονάδες τον Μάρτιο έναντι 52 τον Φεβρουάριο. Ο αντίστοιχος δείκτης των υπηρεσιών εκτινάχθηκε στις 55 μονάδες από 52,7 τον αμέσως προηγούμενο μήνα, αγγίζοντας επίσης υψηλό δέκα μηνών. 

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 10μήνου ο PMI – Μεγάλη ώθηση από υπηρεσίες-1

Στο πλαίσιο αυτό παρατηρήθηκαν τάσεις αποκλιμάκωσης των πιέσεων στις τιμές, γεγονός το οποίο όμως φαίνεται πως επιβάρυνε τον κλάδο της μεταποίησης, που εμφάνισε μόνο μικρή ανάπτυξη τον Μάρτιο.

«Η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίζει να ανακάμπτει από την παύση που είδαμε στο τέλος του 2022 και η τελευταία έρευνα PMI θα αυξήσει τις προσδοκίες ότι τουλάχιστον προς το παρόν, η Ευρωζώνη δεν κινδυνεύει από ύφεση», σχολίασε ο Joe Hayes, οικονομολόγος της S&P Global.

«Η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας τον Μάρτιο αντανακλά κυρίως την ισχυρή ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών. Η καλύτερη δυναμική εδώ είναι ενθαρρυντική, δεδομένης της συμπίεσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών από τον υψηλό πληθωρισμό και το αυξανόμενο κόστος δανεισμού», συμπλήρωσε ο ίδιος.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΙΟΒΕ: Μικρή επιδείνωση των προσδοκιών στη βιομηχανία

PMI: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη βελτίωση στη μεταποίηση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News