Business & Finance Δευτέρα 3/04/2023, 11:54
BUSINESS & FINANCE

ΙΟΒΕ: Μικρή επιδείνωση των προσδοκιών στη βιομηχανία

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε ελαφρά στις 106,8 μονάδες τον Μάρτιο, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ

ΙΟΒΕ: Μικρή επιδείνωση των προσδοκιών στη βιομηχανία

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διέκοψε την ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών και υποχώρησε ελαφρά στις 106,8 μονάδες τον Μάρτιο από 107,6 μονάδες τον Φεβρουάριο, όπως παρατηρεί το ΙΟΒΕ.

Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας, «αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης των προσδοκιών στη βιομηχανία, καθώς στους υπόλοιπους τομείς οι μεταβολές ήταν ανοδικές, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται. Στην Ελλάδα κατά τον προηγούμενο μήνα κυριάρχησε το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ στο παγκόσμιο οικονομικό πεδίο απειλήθηκε δυνητική κρίση στον τραπεζικό τομέα, με έναυσμα την κατάρρευση δύο τραπεζών στις ΗΠΑ και την Ελβετία. Αν και η επίπτωση των δύο γεγονότων στο επίπεδο της εγχώριας οικονομίας θα μπορούσε να είναι έντονη, αυτό δεν έχει καταγραφεί, τουλάχιστον ακόμη».

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, «τα κεντρικά δεδομένα της οικονομίας, που προϋπήρχαν αυτών των εξελίξεων, φαίνεται να εξακολουθούν να διατηρούν μάλλον θετικά τις προσδοκίες, όπως συμβαίνει από την αρχή του έτους. Στο οικονομικό πεδίο, η επίπτωση των υψηλών τιμών ενέργειας έχει αμβλυνθεί, ο πληθωρισμός διατηρείται υψηλά, αλλά έχει πτωτική τάση, οι πρόδρομοι δείκτες για την τουριστική περίοδο είναι ισχυροί και συνολικά η κατανάλωση διατηρείται υψηλά. Ταυτόχρονα, υπάρχει σημαντική επιβράδυνση της εγχώριας όπως και της ευρωπαϊκής οικονομίας, σε σχέση με πέρυσι, με συνεχιζόμενη άνοδο των επιτοκίων. Πλέον, ο προγραμματισμός για τις βουλευτικές εκλογές οριστικοποιήθηκε και στο επόμενο διάστημα οι προσδοκίες στην οικονομία θα καθοριστούν κυρίως από τις εκλογικές εξελίξεις και τα χαρακτηριστικά που θα προσδώσει στην οικονομική πολιτική η νέα κυβέρνηση».

Αναλυτικότερα:

  • στη βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώθηκε ελαφρά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα ενισχύθηκαν και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν οριακά.
  • στις κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή υποχώρησαν σημαντικά ενώ παράλληλα οι ήδη έντονα θετικές προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώνονται περαιτέρω.
  • στο λιανικό εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύθηκαν σημαντικά, με το ύψος των αποθεμάτων να κλιμακώνεται, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων βελτιώνονται αισθητά.
  • στις υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων υποχώρησαν ελαφρά, εκείνες για τη ζήτηση ενισχύθηκαν ήπια, ενώ αντίθετα οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης ενισχύθηκαν σημαντικά.
  • στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας εξασθένισαν ελαφρά, όπως και οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Παράλληλα βελτιώθηκαν οριακά οι προβλέψεις για μείζονες αγορές και ενισχύθηκε ήπια η πρόθεση για αποταμίευση.

Βιομηχανία: Μικρή επιδείνωση προσδοκιών

Σε ότι αφορά τη Βιομηχανία, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών εξασθένησε ελαφρά τον Μάρτιο, στις 109,2 μονάδες, από 111,5 μονάδες τον Φεβρουάριο, στη δεύτερη πάντως υψηλότερη επίδοση του τελευταίου έτους. Από τις μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση επιδεινώθηκε και το ύψος των αποθεμάτων κλιμακώθηκε, αν και το θετικό ισοζύγιο προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες διευρύνθηκε, έστω οριακά. Αναλυτικά: 

α) Το αρνητικό επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, εμμένει και διαμορφώθηκε στις -8 μονάδες από -6 μονάδες τον Φεβρουάριο με το 24% των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 16% (από 15%) να αναφέρει το αντίθετο. 

β) Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο διατηρείται θετικό στις +30 (από +29) μονάδες, με το 41% των επιχειρήσεων να προβλέπει αύξηση της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 11% μείωσή της. 

γ) Στα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό ισοζύγιο ενισχύεται στις +5 μονάδες, με το 18% (από 14%) των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα. 

δ) Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφηκαν αποκλειστικά πτωτικές τάσεις: οι θετικές εκτιμήσεις για τις εξαγωγές τους προσεχείς μήνες εξασθένισαν ήπια στις +22 (από +23) μονάδες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού υποχώρησαν αισθητά (-20 από -7 μονάδες), ενώ παράλληλα, οι προβλέψεις για εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο υποχώρησαν στις -3 μονάδες (από +2). 

ε) Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν ελαφρά, με το ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις +37 μονάδες από +34, με το 48% (από 45%) των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο πωλήσεων το προσεχές χρονικό διάστημα, ενώ το 11% (από 12%) μείωσή τους. Από την άλλη πλευρά αντίθετα, ο θετικός δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχώρησε οριακά στις +9 (από +10) μονάδες, με το 23% (από 22%) των ερωτηθέντων να προβλέπει μείωσή τους.

στ) Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής υποχώρησαν στους 4,8 μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού αντίθετα να ενισχύεται στο 75,4%, από 72,9% τον Φεβρουάριο.

ζ) Ο δείκτης προβλέψεων για την απασχόληση υποχώρησε αισθητά στις +9 (από +16) μονάδες, με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης να εξασθενεί στο 18% (από 23%), αλλά και ένα 9% (από 7%) να αναμένει μείωσή της. 

η) Το ισοζύγιο στις προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών διατηρήθηκε στις +14, με το 24% (από 23%) να εξακολουθεί να αναμένει αύξηση τους.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πρεμ Γουάτσα στην «Κ»: Πιο ασφαλείς οι ελληνικές τράπεζες

Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων: Οι έξι προϋποθέσεις που θέτουν οι επενδυτές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News