Business & Finance Τρίτη 24/01/2023, 17:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurometaux: Ζητεί στήριξη της βιομηχανίας μετάλλων βάσει του αμερικανικού μοντέλου

Eurometaux: Ζητεί στήριξη της βιομηχανίας μετάλλων βάσει του αμερικανικού μοντέλου

Κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στήριξης αντίστοιχη με το αμερικανικό μοντέλο ζητούν από την Κομισιόν κορυφαίοι παραγωγοί μετάλλων, με στόχο τον έλεγχο της αγοράς πρώτων υλών που είναι απαραίτητες για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. 

Ειδικότερα, η ένωση ευρωπαίων παραγωγών Eurometaux, της οποίας προεδρεύει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ζητά με επιστολή από την Ε.Ε. να ακολουθήσει το παράδειγμα του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) της αμερικανικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της οποίας δίνονται επιχορηγήσεις για την προσέλκυση επενδύσεων σε ηλεκτρικά οχήματα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο IRA, αν και κάνει διακρίσεις, έδειξε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να ασκηθεί μια προληπτική βιομηχανική πολιτική για την καθαρή τεχνολογία, αναφέρει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στην επιστολή προς την Κομισιόν. Εμείς στην Ευρώπη θα πρέπει να εμπνεόμαστε από αυτό το παράδειγμα, προσφέροντας περισσότερο καρότο και λιγότερο μαστίγιο στις βιομηχανίες μας, ιδίως στη σημερινή ενεργειακή κρίση, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η Eurometaux στο πλαίσιο αυτό προτείνει πέντε μέτρα για τη στήριξη της βιομηχανίας, μεταξύ άλλων την παρακολούθηση έργων καθαρής ενέργειας και τις φοροελαφρύνσεις με στόχο τη στήριξη της στρατηγικής παραγωγής μετάλλων. Επαναδιατύπωσε, επίσης, αιτήματα για μέτρα αντιμετώπισης των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε απότομη μείωση της παραγωγής μετάλλων στην Ευρώπη.

Παρότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες και ορισμένα μεταλλουργεία αυξάνουν την παραγωγή τους, η Eurometaux επεσήμανε ότι η βιομηχανία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει δυσκολίες, δεδομένου ότι τα επόμενα χρόνια θα συνεχιστούν οι ελλείψεις στην αγορά ενέργειας. Ζήτησε, τέλος, από την Κομισιόν την παράταση των προσωρινών μέτρων στήριξης, τα οποία πρόκειται να λήξουν στο τέλος του έτους

Υπενθυμίζεται πως οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες τον επόμενο μήνα, όπου θα συζητήσουν την «απάντηση» στις ΗΠΑ ενδεχομένως με μία πολιτική «made in Europe» που θα συμβάλλει στην ενίσχυση των εγχώριων εταιρειών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ευ. Μυτιληναίος: Χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη βιομηχανία

Ευ. Μυτιληναίος: Χρειάζεται ένα «καρότο» στην ευρωπαϊκή κλιματική πολιτική

Πράσινη οικονομία: Πώς θα σταματήσει η «διαρροή» των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News