Business & Finance Πέμπτη 22/09/2022, 14:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία μετακομίζει στις ΗΠΑ – Ίσως μόνιμα

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία μετακομίζει στις ΗΠΑ – Ίσως μόνιμα

Κι όμως υπάρχει ένας «νικητής» από την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη: οι ΗΠΑ. Με τις τιμές ενέργειας να έχουν εκτοξευθεί, οι βιομηχανίες χάλυβα, λιπάσματος και άλλοι παράγοντες που ενισχύουν την οικονομική δραστηριότητα της Γηραιάς Ηπείρου μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στις ΗΠΑ, όπου οι τιμές ενέργειας είναι σταθερότερες και υπάρχει γενναιόδωρη κυβερνητική στήριξη.

Δεδομένης της μεγάλης αστάθειας στην ενέργεια και στις εφοδιαστικές αλυσίδες, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ισχυρά κίνητρα για τη μεταποίηση και την πράσινη ενέργεια, με αποτέλεσμα η ζυγαριά να κλίνει υπέρ των ΗΠΑ και ευνοώντας ιδίως τις εταιρείες χημικών, μπαταριών και γενικά έντονα ενεργοβόρων κλάδων.

Παρότι οι ΗΠΑ πλήττονται από υψηλότατο πληθωρισμό, προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και ανησυχίες περί επιβράδυνσης, η οικονομία καταγράφει σχετικά ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία σε σύγκριση με την Κίνα, η οποία δέχθηκε πλήγματα από τα lockdown, και η Ευρώπη, η οποία έχει αποσταθεροποιηθεί από τον πόλεμο. Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Wall Street Journal, οι νέες δαπάνες που προανήγγειλε η Ουάσιγκτον κατέστησαν τη χώρα ελκυστικότερο επενδυτικό προορισμό.

Ενδεικτικά, η Pandora με βάση τη Δανία και η γερμανική Wolkswagen ανακοίνωσαν επέκταση στις ΗΠΑ, ενώ η Tesla ανέστειλε τα σχέδια για κατασκευή μπαταριών στη Γερμανία, προκειμένου να αναζητήσει εάν εμπίπτει στα πλαίσια φοροαπαλλαγών στις ΗΠΑ.

Το μεγάλο ερώτημα

Βέβαια, η Ευρώπη παραμένει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για την μεταποίηση υψηλής τεχνογνωσίας και απασχολεί εξειδικευμένους εργαζομένους. Εξάλλου, δεδομένης της συσσωρευμένης ζήτησης από την πανδημία, πολλές επιχειρήσεις έχουν μετακυλίσει το αυξημένο κόστος ενέργειας στους καταναλωτές.

Το ερώτημα είναι πόσο καιρό θα διαρκέσουν οι υψηλότατες τιμές φυσικού αερίου. Εάν η Ευρώπη δεν καταφέρει να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο, οι τιμές ενδέχεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα μέχρι τουλάχιστον το 2024 και κατά συνέπεια να αφήσουν μόνιμο αποτύπωμα στον κλάδο της μεταποίησης.

«Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε για δύο χειμώνες», δήλωσε χαρακτηριστικά στην Wall Street Journal ο Στέφαν Μπόργκας, διευθύνων σύμβουλος της RHI Magnesita. Εάν όμως η ήπειρος δεν μπορέσει να βρει φθηνότερο αέριο ή εάν δεν ενισχύσει τις ΑΠΕ, τότε «οι εταιρείες θα αρχίσουν να ψάχνουν αλλού, προσέθεσε.

Η αυστριακή εταιρεία φτιάχνει υλικά προς χρήση από βιομηχανίες οι οποίες πρέπει να αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως χαλυβουργίες. Ο Μπόργκας είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τη ζήτηση χάλυβα στις ΗΠΑ, όπου τα κίνητρα έχουν επίσης βελτιώσει τις προβλέψεις για την πράσινη ενέργεια. Τέτοιου είδους επιχειρήσεις όπως η RHI Magnesita θεωρούν ότι το υδρογόνο είναι το «κλειδί» για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων και για τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων. Οι δεσμεύσεις της Ουάσιγκτον για τέτοιου είδους πρότζεκτ αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή υδρογόνου οδηγώντας και σε πτώση της τιμής του.

Η ArcelorMittal με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ότι θα μειώσει την παραγωγή σε δύο εργοστάσια της Γερμανίας, κατέγραψε καλύτερη επίδοση από το προσδοκώμενο λόγω μίας επένδυσης στο Τέξας. Στην εγκατάσταση αυτή κατασκευάζεται ένα προϊόν σιδήρου για παραγωγή χάλυβα. Πρόκειται για «μία περιοχή που προσφέρει έντονα ανταγωνιστική ενέργεια και τελικά ανταγωνιστικό υδρογόνο», τόνισε στο πλαίσιο ενημέρωσης ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Aditya Mittal.

Μόνιμο πρόβλημα

Οι παραγωγοί της Ευρώπης ενδέχεται να δυσκολευτούν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί έναντι των χαμηλότερων τιμών ενέργειας και των κινήτρων για πράσινες επενδύσεις στις ΗΠΑ, τόνισε χαρακτηριστικά ο Svein Tore Holsether, διευθύνων σύμβουλος του νορβηγικού ομίλου λιπασμάτων Yara Internation. «Ως αποτέλεσμα, κάποιες βιομηχανίες θα μεταφερθούν μόνιμα» στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, προσέθεσε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

Διαβάστε επίσης:

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη απειλεί τις βιομηχανίες τροφίμων

Στα σκαριά μία νέα κρίση: Τι θα γίνει με το λίπασμα;

Τι καθορίζει την τιμή των σιτηρών; Οι παράγοντες-κλειδιά για την παγκόσμια αγορά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News