Business & Finance Σάββατο 27/05/2023, 16:30
BUSINESS & FINANCE

Οι δύο σκιές στην ευρωπαϊκή οικονομία: Γερμανική ύφεση και πληθωρισμός

Γεγονός είναι πλέον η ύφεση για τη γερμανική οικονομία, ενώ ο πληθωρισμός σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ ξεπέρασε τις εκτιμήσεις τον Απρίλιο

Οι δύο σκιές στην ευρωπαϊκή οικονομία: Γερμανική ύφεση και πληθωρισμός

Γεγονός είναι πλέον η ύφεση για τη γερμανική οικονομία, η πρώτη μετά την πανδημία, εξαλείφοντας τις ελπίδες ότι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης θα γλίτωνε αυτή τη μοίρα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία που έστειλε στα ύψη το κόστος ενέργειας.

Το πρόβλημα κινδυνεύει να διαχυθεί και στην υπόλοιπη ήπειρο, η οποία για δεκαετίες βασίζεται στη Γερμανία για την ανάπτυξη. Οι εταιρείες της χώρας είναι επίσης απαισιόδοξες, καθώς προβλέπουν ότι δεν θα αναπτυχθούν το 2023.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε τις εκτιμήσεις τον Απρίλιο, φουντώνοντας τα σενάρια για νέες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Οι δύο σκιές στην ευρωπαϊκή οικονομία: Γερμανική ύφεση και πληθωρισμός-1

Η Γερμανία είναι η οικονομική μηχανή της Ευρώπης για δεκαετίες, συγκρατώντας την περιοχή από τη μια κρίση μετά την άλλη. Αλλά αυτή η ανθεκτικότητα καταρρέει και αποτελεί κίνδυνο για ολόκληρη την ήπειρο, παρατηρεί το Bloomberg.

Οι γερμανικές εταιρείες, στις εκτιμήσεις τους, δεν βλέπουν κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι θα ανακάμψει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την επιχειρηματική ένωση DIHK. Συγκεκριμένα, η ένωση διατήρησε μια πρόβλεψη για μηδενική ανάπτυξη το 2023, μια προοπτική που είναι πιο απαισιόδοξη από την πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,2% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι δύο σκιές στην ευρωπαϊκή οικονομία: Γερμανική ύφεση και πληθωρισμός-2

Παράλληλα, ο πληθωρισμός της Βρετανίας παρέμεινε πολύ υψηλότερος από το αναμενόμενο, με την ταχύτερη αύξηση των υπηρεσιών και των βασικών τιμών σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες να τροφοδοτεί τα στοιχήματα για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας.

Οι δύο σκιές στην ευρωπαϊκή οικονομία: Γερμανική ύφεση και πληθωρισμός-3

Αλλά και στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός και οι καταναλωτικές δαπάνες επιταχύνθηκαν τον περασμένο μήνα, υπογραμμίζοντας τις σταθερές πιέσεις στις τιμές και τη ζήτηση και ως εκ τούτου αναμένεται να οδηγήσουν τους φορείς χάραξης νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve προς την κατεύθυνση της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων. Η αυξημένη ζήτηση επιβεβαιώνεται και από άλλα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή και δείχνουν αύξηση στις παραγγελίες επαγγελματικού εξοπλισμού και αύξηση των εισαγωγών εμπορευμάτων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Η οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης έχει χαλάσει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News