Business & Finance Τρίτη 16/05/2023, 14:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Επανέρχονται οι φόβοι για ύφεση – Bουτιά του επενδυτικού κλίματος

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών του Ινστιτούτου ZEW στη Γερμανία πραγματοποίησε τον Μάιο βουτιά στις -10,7 μονάδες από 4,1 τον Απρίλιο

Γερμανία: Επανέρχονται οι φόβοι για ύφεση – Bουτιά του επενδυτικού κλίματος

Αναζωπυρώνονται οι φόβοι ότι η Γερμανία οδεύει προς ύφεση, καθώς η επενδυτική εμπιστοσύνη υποχώρησε εκ νέου στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη Γερμανία μειώθηκε για τρίτο μήνα με τον δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών του Ινστιτούτου ZEW να πραγματοποιεί τον Μάιο βουτιά στις -10,7 μονάδες από 4,1 τον Απρίλιο, γυρίζοντας σε αρνητικό πρόσημο για πρώτη φορά φέτος και ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών περίμεναν να υποχωρήσει στις -5 μονάδες.

«Οι ειδικοί των χρηματοπιστωτικών αγορών αναμένουν επιδείνωση της ήδη δυσμενούς οικονομικής κατάστασης στους επόμενους έξι μήνες», δήλωσε ο πρόεδρος του ZEW, Achim Wambach. «Ως αποτέλεσμα η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να περάσει σε μία ύφεση, αν και ήπια», πρόσθεσε.

Η εκτίμηση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης στη Γερμανία επιδεινώθηκε επίσης, υποχωρώντας στις -34,8 μονάδες από τις -32,5 του Απριλίου. Σύμφωνα με τον Achim Wambach, η πτώση στους δείκτες οφείλεται σε ένα βαθμό στις προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Γερμανία: Επανέρχονται οι φόβοι για ύφεση – Bουτιά του επενδυτικού κλίματος-1

Η μέτρηση έρχεται μετά από μια απροσδόκητα έντονη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής και άλλα αδύναμα στοιχεία που προκάλεσαν ανησυχία ότι η Γερμανία πέρασε τελικά το κατώφλι της ύφεσης τον περασμένο χειμώνα. Η πτώση στις νέες παραγγελίες παραγωγής θέτει επίσης αμφιβολίες για το πόσο ισχυρά μπορεί να ανακάμψει τους επόμενους μήνες, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση των καταναλωτών για υπηρεσίες παραμένει ισχυρή.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε την Τρίτη ότι οι αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες και η προσαρμογή σε υψηλότερες τιμές ενέργειας επιβαρύνουν τη Γερμανία. Αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη «θα παραμείνει κοντά στο μηδέν το 2023, προτού ενισχυθεί σταδιακά στο 1%-2% το 2024-26, καθώς οι καθυστερημένες επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης σταδιακά εξαφανίζονται και η οικονομία προσαρμόζεται στο ενεργειακό σοκ».

Ομοίως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή την εβδομάδα προέβλεψε ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί μόλις κατά 0,2% για το 2023 και ακολούθως κατά 1,4% το 2024. Αυτό επιβαρύνει την ευρωζώνη των 20, η οποία σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Eurostat κατέγραψε ανάπτυξη μόλις κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Ανάπτυξη 0,1% το α’ τρίμηνο – Αύξηση της απασχόλησης

Γερμανία: Αντιμέτωπη με μαζική έλλειψη εργαζομένων – Είναι οι μετανάστες η λύση; 

Ευρωζώνη: Υποχώρησε απρόσμενα ο δείκτης επενδυτικού κλίματος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News