Business & Finance Δευτέρα 8/05/2023, 12:21
BUSINESS & FINANCE

Ευρωζώνη: Υποχώρησε απρόσμενα ο δείκτης επενδυτικού κλίματος

Ο δείκτης Sentix για την ευρωζώνη υποχώρησε στις -13,1 μονάδες τον Μάιο από -8,7 τον Απρίλιο, ενώ οι αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ήπια βελτίωση στο -8,0

Ευρωζώνη: Υποχώρησε απρόσμενα ο δείκτης επενδυτικού κλίματος

Απρόσμενη πτώση κατέγραψε τον Μάιο το επενδυτικό κλίμα στην ευρωζώνη, καθώς ο επίμονος πληθωρισμός και οι ανησυχίες για την ενέργεια απομάκρυναν τις ελπίδες για ανάκαμψη την άνοιξη. Ο δείκτης Sentix για την ευρωζώνη υποχώρησε στις -13,1 μονάδες τον Μάιο από -8,7 τον Απρίλιο, ενώ οι αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ήπια βελτίωση στο -8,0 για τον τρέχοντα μήνα.

Επιπλέον, ο δείκτης προσδοκιών υποχώρησε στις -19 μονάδες τον Μάιο, από -13,0 τον Απρίλιο, στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Δεκέμβριο του 2022, «διαγράφοντας όλες τις ελπίδες για μια οικονομική αναγέννηση μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία», όπως επισημαίνει η Sentix. Το βαρόμετρο είχε περάσει σε αρνητικό έδαφος ήδη από τις επόμενες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Το θέμα των ενεργειακών ελλείψεων, η μείωση των καταναλωτικών δαπανών λόγω του πληθωρισμού και οι ανησυχίες των καταναλωτών για αναγκαστικές επενδύσεις στα συστήματα θέρμανσης για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής είναι μεταξύ των παραγόντων που συνέβαλαν στα αδύναμα στοιχεία, πρόσθεσε.

Η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει τους τελευταίους μήνες λόγω της ισχυρής ζήτησης για υπηρεσίες και πολλοί οργανισμοί από το ΔΝΤ έως την ΕΚΤ έχουν αναβαθμίσει τις προβλέψεις τους για το μπλοκ. Ωστόσο, τα πρόσφατα αδύναμα στοιχεία, ειδικά στον τομέα της μεταποίησης, ρίχνουν σκιά σε αυτήν την ανάκαμψη, την ώρα μάλιστα που ο πληθωρισμός υπονομεύει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Μεταξύ μιας σειράς πολιτικών που εφαρμόζονται στην ΕΕ, ο κυβερνών συνασπισμός του Βερολίνου συμφώνησε τον Μάρτιο  ότι σχεδόν όλα τα πρόσφατα εγκατεστημένα συστήματα θέρμανσης στη Γερμανία θα πρέπει να λειτουργούν με 65% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το 2024, τόσο σε νέα όσο και σε παλιά κτίρια.
Ο φόβος της ύφεσης επαήλθε για την μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, καθώς ο μεταποιητικός τομέας, ο οποίος αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα πέμπτο της γερμανικής οικονομίας, αντιμετωπίζει προβλήματα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Βουτιά 3,4% στη βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο

Επιτόκια: Η Fed ίσως έκανε την τελευταία αύξηση – Η ΕΚΤ έχει λίγο δρόμο ακόμη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News