Business & Finance Παρασκευή 28/10/2022, 11:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Αναπάντεχη ανάπτυξη στη Γερμανία – Επιβράδυνση σε Γαλλία, Ισπανία

Ευρωζώνη: Αναπάντεχη ανάπτυξη στη Γερμανία – Επιβράδυνση σε Γαλλία, Ισπανία

Οι ελπίδες ότι η Ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση ενισχύθηκαν, έπειτα από τα στοιχεία που έδειξαν ότι η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο, κόντρα στις προβλέψεις για το αντίθετο. Ωστόσο, το momentum της ανάπτυξης επιβραδύνθηκε δραματικά τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ισπανία.

Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, ο πληθωρισμός-ρεκόρ και τα αυξανόμενα επιτόκια επιβαρύνουν τις οικονομίες της Ευρωζώνης, καθώς η αύξηση στην κατανάλωση που έφερε το άνοιγμα από τα lockdowns αρχίζει να ξεφτίζει.

Τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η ανάπτυξη στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, επιταχύνθηκε στο 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ξαφνιάζοντας τους αναλυτές που περίμεναν συρρίκνωση 0,2%.

Το γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο, σε σχέση με το προηγούμενο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις της αγοράς. Ενισχύθηκε από την αύξηση των δαπανών στην ψυχαγωγία και τον τουρισμό.

Εν τω μεταξύ, όμως, ο πληθωρισμός στη Γαλλία εμφάνισε αύξηση μεγαλύτερη των προβλέψεων τον Οκτώβριο, καθώς διαμορφώθηκε στα επίπεδα-ρεκόρ του 7,1%, έναντι του 6,5% που περίμεναν οι αναλυτές.

Στην Ισπανία, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 0,2%, έναντι του 0,3% που περίμεναν οι αναλυτές.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης αλλά και πληθωρισμός-ρεκόρ

Δημοσκόπηση Bloomberg: Η Γερμανία θα ρίξει την Ευρωζώνη σε ύφεση το 2023

Ευρωζώνη: Ο PMI ενισχύει τις υποψίες για ύφεση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News