Business & Finance Δευτέρα 17/10/2022, 08:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοσκόπηση Bloomberg: Η Γερμανία θα ρίξει την Ευρωζώνη σε ύφεση το 2023

Δημοσκόπηση Bloomberg: Η Γερμανία θα ρίξει την Ευρωζώνη σε ύφεση το 2023

Η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί το 2023, καθώς αντιμετωπίζει το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και τον κίνδυνο ελλείψεων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να μειωθεί κατά 0,1% το 2023, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων. Στην αντίστοιχη δημοσκόπηση του περασμένου μήνα, οι αναλυτές περίμεναν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, της τάξης του 0,3% για την Ευρωζώνη.

Δημοσκόπηση Bloomberg: Η Γερμανία θα ρίξει την Ευρωζώνη σε ύφεση το 2023-1

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,5%, ενώ η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν θετική ανάπτυξη.

Η ισχυρή εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο την φέρνει σε δύσκολη θέση μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Με τις τιμές για την ενέργεια και όλο και περισσότερα αγαθά να αυξάνονται, οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν την εντεινόμενη ακρίβεια και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη είναι χαμηλή.

«Η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί τουλάχιστον τρία τρίμηνα στη σειρά μέχρι την άνοιξη του 2023», δηλώνει στο Bloomberg ο Dennis Huchzermeier, οικονομολόγος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Handelsblatt. Όμως εξηγεί ότι δεν θα είναι μια συνηθισμένη ύφεση, καθώς η ζήτηση για εργατικό δυναμικό θα παραμείνει υψηλή και οι βιομηχανίες έχουν ακόμη πολλές παραγγελίες να καλύψουν.

Πληθωρισμός

Την ίδια στιγμή, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Bloomberg αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους τις τιμές το 2023. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται τώρα στο 5,5%, έναντι προβλέψεων για 5% στην προηγούμενη δημοσκόπηση.

Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια, με το επιτόκιο καταθέσεων να φτάνει έως το 2,5% το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Η πρώτη μείωση επιτοκίων αναμένεται να γίνει το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Λαγκάρντ: Επιβράδυνση και πληθωρισμός απειλούν τη σταθερότητα της Ευρωζώνης

Μετά τον χειμώνα τι; Γιατί η Berenberg Bank βλέπει ανάκαμψη «V»

Morgan Stanley: Η ύφεση είναι ήδη εδώ – Υποβαθμίζει προβλέψεις για το 2023 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News