Business & Finance Τρίτη 23/08/2022, 11:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομική συρρίκνωση δείχνουν τα στοιχεία σε Γαλλία, Γερμανία

Οικονομική συρρίκνωση δείχνουν τα στοιχεία σε Γαλλία, Γερμανία

Αναπάντεχη συρρίκνωση, για πρώτη φορά σε 1,5 χρόνο, εμφανίζει η οικονομική παραγωγή στη Γαλλία, ακολουθώντας την τάση που σημειώθηκε και στη Γερμανία, καθώς οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης πιέζονται από τον πληθωρισμό-ρεκόρ και την αβεβαιότητα γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο δείκτης της S&P Global για τη δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της Γαλλίας υποχώρησε τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο από τα lockdowns του κορωνοϊού, στις αρχές του 2021. Σημείωσε πτώση μεγαλύτερη από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, πέφτοντας κάτω από το όριο που σηματοδοτεί το πέρασμα από φάση ανάπτυξης στη συρρίκνωση.

Οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν τόσο στις υπηρεσίες όσο και στη μεταποίηση, με την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων να είναι η χαμηλότερη από τον Νοέμβριο του 2020.

Μια ύφεση στην Ευρωζώνη θεωρείται πλέον το πιθανότεροι ενδεχόμενο, καθώς το ενεργειακό κόστος αυξάνεται μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Την ώρα που η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει τον υψηλότερο πληθωρισμό από τη δημιουργία του κοινού νομίσματος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το κόστος δανεισμού τον περασμένο μήνα, για πρώτη φορά από το 2011.

Στη Γερμανία, η οποία στηρίζεται περισσότερο στη Ρωσία για τις προμήθειες φυσικού αερίου και αντιμετωπίζει την προοπτική ελλείψεων αυτόν τον χειμώνα, η οικονομική παραγωγή άρχισε να συρρικνώνεται τον Ιούλιο και συρρικνώθηκε ξανά τον Αύγουστο.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News