Κόσμος Σάββατο 13/05/2023, 19:21
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Αντιμέτωπη με μαζική έλλειψη εργαζομένων – Είναι οι μετανάστες η λύση; 

Γερμανία: Αντιμέτωπη με μαζική έλλειψη εργαζομένων – Είναι οι μετανάστες η λύση; 

Πίνοντας τούρκικο μαύρο τσάι έξω από το μαγαζί με ντόνερ που διευθύνει στη γειτονιά Kreuzberg του Βερολίνου, ο Faruk Can συλλογίστηκε τα πολλά νέα πρόσωπα που είχε παρατηρήσει στην περιοχή.

«Υπάρχει ακόμη πολλή τακτική, ακόμη και παράτυπη μετανάστευση στη Γερμανία από την Τουρκία», είπε. «Κάθε εβδομάδα συναντώ 10 με 20 Τούρκους που με ρωτούν πώς μπορούν να μετεγκατασταθούν εδώ».

Οι Τούρκοι είναι από καιρό η μεγαλύτερη μειονοτική ομάδα στη Γερμανία, αφού ήρθαν για πρώτη φορά στη χώρα ως φιλοξενούμενοι εργαζόμενοι μέσω προγραμμάτων που ιδρύθηκαν τη δεκαετία του 1950. Αλλά σήμερα αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος μιας τεράστιας εισροής μεταναστών στη Γερμανία, η οποία επιταχύνθηκε σημαντικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Η εισροή έχει «τεντώσει» τα κοινωνικά συστήματα και έχει αναζωπυρώσει μακροχρόνιες συζητήσεις για τις πολιτικές μετανάστευσης και κοινωνικής ενσωμάτωσης, ακόμη και όταν η χώρα αντιμετωπίζει έντονη έλλειψη ατόμων σε ηλικία εργασίας.

Ο καγκελάριος Olaf Scholz, προσπαθεί να ξεχωρίσει τις καταστάσεις: τηρώντας μια σκληρή στάση κατά της παράτυπης μετανάστευσης, ενώ παράλληλα προσπαθεί να δελεάσει ξένους με υψηλά προσόντα, να πάνε να εργαστούν στη Γερμανία.

Περίπου 320.000 επιπλέον άτομα θα βγουν σε σύνταξη φέτος, πράγμα που σημαίνει ότι η γερμανική οικονομία θα χάσει εργαζομένους ενώ θα πρέπει επίσης να πληρώσει περισσότερα για τις συντάξεις. Ο υπουργός Εργασίας Hubertus Heil είπε στους νομοθέτες τον Απρίλιο ότι από την οικονομία θα λείπουν έως και 7 εκατομμύρια εργαζόμενοι μέχρι το 2035, περίπου ο πληθυσμός του Βερολίνου, του Αμβούργου και του Μονάχου μαζί. Σε απάντηση, ο κυβερνητικός συνασπισμός του Scholz είπε ότι θέλει να προσελκύει 400.000 ειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό, σε ετήσια βάση. 

Ταυτόχρονα, η χώρα αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τα περίπου 1,25 εκατομμύρια ανθρώπους που ήρθαν στη Γερμανία το 2022, περίπου 1 εκατομμύριο από την Ουκρανία, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, και σχεδόν 245.000 αιτούντες άσυλο, κυρίως από το Αφγανιστάν και τη Συρία. Τοπικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι πολλά σχολεία είναι γεμάτα και ότι δεν υπάρχει αρκετός χώρος στέγασης για να τους φιλοξενήσει.

Ο Scholz και ο συνασπισμός του, έχουν δεχθεί πυρά για προτάσεις που θα συντομεύσουν τον χρόνο που πρέπει να ζήσουν οι αιτούντες στη Γερμανία, πριν υποβάλουν αίτηση για υπηκοότητα, θα χαλαρώσουν τις απαιτήσεις της γερμανικής γλώσσας για τους αιτούντες και θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να διατηρούν πολλαπλά διαβατήρια.

Μέρος της συζήτησης αφορά την ενσωμάτωση, ένα ζήτημα που η Γερμανία έχει παρωπίδες για χρόνια. Η χώρα δεν έχει συλλέξει δεδομένα σχετικά με τη φυλή ή την εθνικότητα σε επίσημες έρευνες, από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, γεγονός που καθιστά δύσκολη την παρακολούθηση των πιθανοτήτων απασχόλησης ή των εμπειριών διαφορετικών ομάδων στην εκπαίδευση. Η πρώτη έρευνα για τον υπολογισμό των έγχρωμων στη Γερμανία – που υπολογίζεται ότι αριθμούν περίπου ένα εκατομμύριο – πραγματοποιήθηκε το 2020. 

Ο Nazmi Can ήρθε στη Γερμανία ως φιλοξενούμενος όταν ήταν 27 ετών. Πλέον είναι 80 και όπως πολλοί μεγαλύτεροι Τούρκοι, είπε ότι δυσκολεύτηκε να ζήσει στη Γερμανία ως ξένος. Αλλά με όλους τους φίλους και την οικογένειά του κοντά, ο Can δεν σκοπεύει να φύγει. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ουκρανία: Το νέο πακέτο γερμανικής βοήθειας «καταδικάζει σε ήττα» τη Ρωσία

Το νέο πρόσωπο του Άμστερνταμ: Πρόστιμο για κάνναβη στα κόκκινα φανάρια

Νέες κυρώσεις στη Ρωσία: Πρόταση διακοπής των πετρελαϊκών ροών σε Γερμανία, Πολωνία

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News