Κόσμος Σάββατο 13/05/2023, 14:18
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Το νέο πακέτο γερμανικής βοήθειας «καταδικάζει σε ήττα» τη Ρωσία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να μεταβεί αύριο το Βερολίνο, στην πρώτη του επίσκεψη στη Γερμανία από τον Φεβρουάριο του 2022

Ουκρανία: Το νέο πακέτο γερμανικής βοήθειας «καταδικάζει σε ήττα» τη Ρωσία

Το νέο πρόγραμμα γερμανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ «καταδικάζει» την Ρωσία «σε ήττα», δήλωσε ο σύμβουλος της προεδρίας της Ουκρανίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ μετά την σχετική ανακοίνωση του Βερολίνου.

Η βοήθεια αυτή «δείχνει απευθείας ότι (…) η Ρωσία είναι καταδικασμένη να ηττηθεί», έγραψε στο Twitter χαιρετίζοντας την «αποφασιστικής σημασίας» υποστήριξη των δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας μετά από 15 μήνες πολέμου.

Στο Βερολίνο πιθανόν αύριο ο Ζελένσκι

Σημειώνεται ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να μεταβεί αύριο το Βερολίνο, στην πρώτη του επίσκεψη στη Γερμανία από τον Φεβρουάριο του 2022.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΠΕ – ΜΠΕ, το βράδυ της Κυριακής θα παραλάβει στο Ααχεν, ενδεχομένως αυτοπροσώπως, το βραβείο «Καρλομάγνος», στο όνομα του ουκρανικού λαού.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει για την ώρα επιβεβαιώσει την επίσκεψη, οι δυνάμεις ασφαλείας ωστόσο, στο Βερολίνο, το Βρανδεμβούργο και την Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία έχουν τεθεί σε επιφυλακή, ενώ η καγκελαρία έχει εκδώσει διαπιστεύσεις για τα ΜΜΕ, «για ενδεχόμενη επίσκεψη υψηλόβαθμου αξιωματούχου».

Ο σχεδιασμός της επίσκεψης του ουκρανού προέδρου είχε αρχικά διαρρεύσει πριν από δύο εβδομάδες, από την αστυνομία του Βερολίνου. Σε εφημερίδα της πρωτεύουσας δημοσιεύτηκαν λεπτομέρειες σχετικά με την άφιξή του, η οποία επρόκειτο να γίνει απόψε, όσο και με το ξενοδοχείο στο οποίο επρόκειτο να καταλύσει, με το πρόγραμμα των συναντήσεών του, ακόμη και με την μετακίνησή του με ελικόπτερο προς το ‘Ααχεν. Η διαρροή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το Κίεβο και οδήγησε σε εσωτερική έρευνα των αρχών στο Βερολίνο.

Έκτοτε δεν έχει δοθεί καμία πληροφορία σχετικά με πιθανή επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Χέμπεστραϊτ να διευκρινίζει ότι, «εάν υπάρξει επίσκεψη, θα ανακοινωθεί την τελευταία στιγμή».

Ο ουκρανός ηγέτης βρίσκεται σήμερα στη Ρώμη, ενώ προηγήθηκαν επισκέψεις του στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες, στη Βαρσοβία, στο Ελσίνκι και στη Χάγη. Κεντρικά θέματα των συνομιλιών του προέδρου της Ουκρανίας με τους ευρωπαίους ηγέτες αποτελούν η ανάγκη περαιτέρω εξοπλισμού του ουκρανικού στρατού και η στήριξη της υποψηφιότητας της χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News