Κόσμος Παρασκευή 12/05/2023, 18:29
ΚΟΣΜΟΣ

Το νέο πρόσωπο του Άμστερνταμ: Πρόστιμο για κάνναβη στα κόκκινα φανάρια

Το νέο πρόσωπο του Άμστερνταμ: Πρόστιμο για κάνναβη στα κόκκινα φανάρια

Ένα ακόμη βήμα προς τον στόχο της εξυγίανσης της περιοχής κάνει το Άμστερνταμ, απαγορεύοντας πλήρως την χρήση κάνναβης στα κόκκινα φανάρια.

Όπως είχε αναγγείλει και πριν από μερικούς μήνες, το δημοτικό συμβούλιο του Άμστερνταμ υπερψήφισε σήμερα πρόστιμο 100 ευρώ για τους παραβάτες. Το μέτρο θα ισχύει από τις 25 Μαΐου και θα εφαρμόζεται από την αστυνομία και τις τοπικές αρχές.

Η Femke Halsema, δήμαρχος της ολλανδικής πρωτεύουσας, ζητά επί πολύ καιρό να γίνουν αλλαγές στην εξαιρετικά δημοφιλή περιοχή, ώστε να μειωθεί η παραβατικότητα και το οργανωμένο έγκλημα. Το επόμενο βήμα που εξετάζεται είναι η δημιουργία μιας νέας τοποθεσίας που θα στεγάσει τη βιομηχανία του σεξ μακριά από το κέντρο της πόλης.

«Η απαγόρευση είναι μέρος μιας ευρύτερης γκάμας μέτρων, που έχουν στόχο τη μείωση των προβλημάτων, τη βελτίωση του βραδινού ύπνου των κατοίκων και την αύξηση της βιωσιμότητας και της ασφάλειας», δήλωσε η Margriet Luttikhuizen, εκπρόσωπος του δήμου. 

Παρότι η κάνναβη είναι παράνομη στην Ολλανδία, επιτρέπεται η κατοχή έως 5 γραμμαρίων. Τα πιστοποιημένα «coffee shops» επιτρέπεται να πωλούν μικρές ποσότητες σε άτομα άνω των 18 ετών.

Η δήμαρχος της πόλης είναι αποφασισμένη να αλλάξει μόνιμα την οικονομική ισορροπία μεταξύ ντόπιων και τουριστών, αλλά την τουριστική εικόνα του Άμστερνταμ, καθώς όπως υποστηρίζει η πόλη προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών που αναζητούν μόνο σεξ και ναρκωτικά.

Η Helsema δήλωσε πριν μερικούς μήνες ότι η πόλη δεν αντιδρά σε κάποιο είδους τουρισμού, αλλά σε ένα συγκεκριμένο είδος συμπεριφοράς. «Ο κόσμος που έρχεται εδώ να χάσει τις ηθικές του αξίες είναι πρόβλημα για εμάς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τι περιμένει η Ελλάδα από τις business της κάνναβης: Εγκαινιάστηκε η πρώτη μονάδα

Ένα βήμα πριν τη νομιμοποίηση της κάνναβης είναι η Γερμανία

Ζυρίχη: Προχωρά σε δοκιμαστική νομιμοποίηση πώλησης και κατανάλωσης της κάνναβης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News