Business & Finance Δευτέρα 26/06/2023, 12:47
BUSINESS & FINANCE

Γερμανία: Παραμένει η σκιά της ύφεσης – Σε χαμηλό έτους οι επιχειρηματικές προσδοκίες

Η επιδείνωση και η αβεβαιότητα στη γερμανική οικονομία οφείλεται κυρίως στην αδυναμία του μεταποιητικού τομέα, δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo

Γερμανία: Παραμένει η σκιά της ύφεσης – Σε χαμηλό έτους οι επιχειρηματικές προσδοκίες

Οι επιχειρηματικές προοπτικές στη Γερμανία επιδεινώνονται, υποχωρώντας στο χαμηλότερο σημείο της χρονιάς, σε μια ένδειξη ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αγωνίζεται να ανακάμψει μετά την πρόσφατη ύφεση.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών του Ifo (outlook) υποχώρησε στις 83,6 μονάδες από 88,3 τον περασμένο μήνα. Η μέτρηση αυτή ήταν πολύ χειρότερη από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Εξάλλου, μείωση κατέγραψε και μια μέτρηση των τρεχουσών συνθηκών στο 93,7 από 94,8. Επίσης, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ifo διαμορφώθηκε στο 88,5 από τις 91,5 μονάδες του Μαΐου, ενώ οι αναλυτές είχε προβλέψει πτώση στο 90,7 τον Ιούνιο.

«Η επιδείνωση και η αβεβαιότητα στη γερμανική οικονομία οφείλεται κυρίως στην αδυναμία του μεταποιητικού τομέα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo, Clemens Fuest. Τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά του κατά πόσο η βιομηχανική ύφεση σε όλο τον προηγμένο κόσμο -εν μέσω της εξασθένησης της ζήτησης από την Κίνα- επιβαρύνει την εργοστασιακή παραγωγή της Γερμανίας, τον κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης στην ευρύτερη ζώνη του ευρώ.

Γερμανία: Παραμένει η σκιά της ύφεσης – Σε χαμηλό έτους οι επιχειρηματικές προσδοκίες-1

Το υπουργείο Οικονομίας της χώρας είχε δηλώσει νωρίτερα τον Ιούνιο ότι η παραγωγή δεν έχει ακόμη σημειώσει «αξιοσημείωτη ανάκαμψη», μετά από μια ύφεση που παρέσυρε και την υπόλοιπη ευρωζώνη. Μάλιστα, η Bundesbank προβλέπει συνολική συρρίκνωση της τάξης του 0,3% για το τρέχον έτος.

Προς επίρρωση αυτών των εκτιμήσεων, είχε δημοσιευτεί την περασμένη Παρασκευή και η έρευνα των διευθυντών προμηθειών, η οποία έδειξε ότι η γερμανική οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Ιούνιο, λόγω της επιβράδυνσης στις υπηρεσίες και της συνεχιζόμενης εξασθένησης στα εργοστάσια της χώρας.

Μια διαφορετική έκθεση που δημοσιεύτηκε το σαββατοκύριακο, καταγράφει αχτίδες αισιοδοξίας. Συγκεκριμένα, όπως έδειξε έρευνα τραπεζών σε 1.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη επιστρέφει στη Γερμανία παρά την πρόσφατη οικονομική ύφεση, καθώς μειώνεται το ενεργειακό κόστος.

Επιπλέον, η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ κατά 400 μονάδες βάσης είναι πιθανό να πιθανό να «φρενάρει» την επέκταση της οικονομίας όσο περνούν οι μήνες. 
Ο επικεφαλής της Bundesbank, Joachim Nagel, έχει δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ μιας επιπλέον αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης, εκτός αυτής που έχει ήδη προαναγγελθεί για τον Ιούλιο, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός.

Η αύξηση των τιμών στη Γερμανία πιθανότατα εκτινάχθηκε και πάλι τον Ιούνιο λόγω της ετήσιας σύγκρισης με το περασμένο καλοκαίρι, οπότε είχε τεθεί σε εφαρμογή ένα μέτρο στήριξης που προέβλεπε εξαιρετικά φθηνές τιμές στις δημόσιες συγκοινωνίες. Τα στοιχεία αναμένονται αργότερα αυτή την εβδομάδα  και μπορεί να έρθουν σε αντίθεση με τον πληθωρισμό από τις τρεις άλλες μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, στις οποίες εκτιμάται ότι θα καταγραφεί αποκλιμάκωση.

Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό στη Γερμανία φαίνονται επίσης λιγότερο ευνοϊκές από ό,τι στην υπόλοιπη περιοχή. Ενώ οι προβλέψεις της ΕΚΤ αυτόν τον μήνα έδειξαν ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί κατά μέσο όρο στο 2,2% το 2025, η πρόβλεψη της Bundesbank για είναι 2,7%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ifo: Η ύφεση στη Γερμανία θα είναι βαθύτερη – Πιο αργή η ανάκαμψη

Γερμανία: Μεταφορά στο εξωτερικό σκέφτονται οι εταιρείες – Υπερβολικά ψηλά το κόστος ενέργειας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News