Business & Finance Παρασκευή 12/05/2023, 21:06
BUSINESS & FINANCE

Ο Biden θα διορίσει την Kugler, την πρώτη Λατινοαμερικανίδα, στο ΔΣ της Fed

Ο Biden θα διορίσει την Kugler, την πρώτη Λατινοαμερικανίδα, στο ΔΣ της Fed

Ο πρόεδρος Joe Biden δήλωσε ότι θα προτείνει τον διοικητή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Philip Jefferson ως αντιπρόεδρο και την Adriana Kugler ως διοικητή, θέτοντάς την σε μια πορεία να γίνει ο πρώτος υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας με λατινοαμερικανική καταγωγή στην 109χρονη ιστορία της.

Η Kugler, 53 ετών, επιλέχθηκε για να καλύψει τη θέση που έμεινε κενή μετά την αποχώρηση της Lael Brainard, η οποία τον Φεβρουάριο έγινε διευθύντρια του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Biden, ενώ ο πρόεδρος επέλεξε τον Jefferson, 61 ετών, για τη θέση του αντιπροέδρου που κατείχε προηγουμένως η Brainard.

Οι δύο υποψήφιοι για τους οποίους απαιτείται έγκριση από τη Γερουσία, έγινε η προτιμώμενη στρατηγική καθώς αυξήθηκε η πίεση από τον γερουσιαστή Robert Menendez του Νιου Τζέρσεϊ -ο οποίος έχει ζητήσει από καιρό από τον Biden να διορίσει ένα Λατίνο άτομο στη Fed- και άλλους Δημοκρατικούς νομοθέτες. Η κυβέρνηση είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να ορίσει έναν μη Λατίνο στη θέση του αντιπροέδρου και να αφήσει τον Jefferson ως κυβερνήτη, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις. 

Ο πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να διορίσει τη Lisa Cook, η οποία εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο ως κυβερνήτης πέρυσι, για μια πλήρη 14ετή θητεία. Η τρέχουσα θητεία της λήγει τον Ιανουάριο.

«Αυτοί οι υποψήφιοι κατανοούν ότι η θέση αυτή δεν είναι κομματική, αλλά διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην επιδίωξη της μέγιστης απασχόλησης, στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και στην εποπτεία πολλών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων του έθνους μας», ανέφερε ο Biden την Παρασκευή. «Είμαι βέβαιος ότι αυτοί οι υποψήφιοι θα βοηθήσουν να χτίσουμε πάνω στην ιστορικά ισχυρή οικονομική ανάκαμψη που είχαμε υπό τη διακυβέρνησή μου».

Οι υποψηφιότητες έγιναν σε μια περίοδο οικονομικής ανησυχίας, με το έθνος να αντιμετωπίζει πιθανή χρεοκοπία αν το Κογκρέσο αποτύχει να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους, τον χρηματοπιστωτικό κλάδο να κλονίζεται από χρεοκοπίες τραπεζών και την ίδια τη Fed να προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση. 

Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, η Kugler, η οποία είναι Κολομβιανο-αμερικανίδα, θα ενταχθεί σε ένα ποικιλόμορφο κατάλογο διορισμένων από τον Biden στο διοικητικό συμβούλιο. Η Cook, 58 ετών, έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα σε αυτή τη θέση. Ο Jefferson, ο οποίος είναι ο τέταρτος μαύρος άνδρας διοικητής στην ιστορία της Fed, θα γίνει μόλις ο δεύτερος μαύρος αντιπρόεδρος, μετά τον Roger Ferguson.

Η Kugler είναι τώρα ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στην Παγκόσμια Τράπεζα. Προτάθηκε για τη θέση αυτή το 2021 και επιβεβαιώθηκε από τη Γερουσία πέρυσι με φανερή ψηφοφορία. Εάν επιβεβαιωθεί στη θέση της Fed, η Kugler θα υπηρετήσει μια θητεία που λήγει τον Ιανουάριο του 2026.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News