Business & Finance Παρασκευή 7/04/2023, 21:56
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σάμερς: Αυξάνονται οι πιθανότητες ύφεσης – Πλησιάζουμε στο τέλος των επιτοκιακών αυξήσεων

Σάμερς: Αυξάνονται οι πιθανότητες ύφεσης – Πλησιάζουμε στο τέλος των επιτοκιακών αυξήσεων

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λόρενς Σάμερς, ανέφερε ότι η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ αυξάνεται ολοένα και περισσότερο μετά από μία σειρά εξασθενημένων οικονομικών στοιχείων, οι οποίοι υποδηλώνουν ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ πλησιάζει στο τέλος του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της.

«Γίνεται πλέον πολύ ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε προς το τέλος του σημερινού κύκλου. Το εάν θα χρειαστεί να προβούμε σε νέα κίνηση ή όχι είναι κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί την τελευταία στιγμή», ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, αναφερόμενος στην επόμενη συνεδρίαση της Fed στις 3 Μαίου.   

Ο Σάμερς είχε προεξοφλήσει τα στοιχεία για την απασχόληση Μαρτίου στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι αντανακλούν τη δυναμική της οικονομίας στις αρχές του πρώτου τριμήνου. Αντίθετα, τα πιο αδύναμα απ΄ό,τι αναμενόταν στοιχεία για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα έδειξαν μεγαλύτερη κάμψη της δραστηριότητα απ΄ό,τι είχε εκτιμηθεί. Ο δείκτης του ISM για τη μεταποίηση άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από την Άνοιξη του 2020. Επίσης, άλλα στοιχεία στην αρχή της εβδομάδας έδειξαν μείωση των κενών θέσεων εργασίας και αύξηση των αιτήσεων για χορήγηση επιδόματος ανεργίας. 

«Η πιθανότητα ύφεσης αυξάνεται και πιστεύω ότι η Fed έχει πολύ πολύ δύσκολες αποφάσεις να λάβει το επόμενο διάστημα καθώς έχει να αντιμετωπίσει δύο κινδύνους», ανέφερε ο Σάμερς, νυν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. 

US Manufacturing Activity Slides to an Almost Three-Year Low | Gauges of new orders, factory employment slipped in March
Ο ίδιος κάλεσε την Fed να επανεξετάσει τα μοντέλα της, τα οποία απέτυχαν να προβλέψουν την άνοδο του πληθωρισμού που άρχισε το 2021 και δεν εντόπισαν τους κινδύνους από το τραπεζικό σύστημα. 

«Έχουμε ένα χρηματοοικονομικό σύστημα που βασίζεται στην προθυμία μεγάλου αριθμού νοικοκυριών να μην έχουν καμία απόδοση από τις καταθέσεις τους – και δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό θα συνεχίσει να υφίσταται. Η Fed θα πρέπει να προβεί σε μία πολύ δομική επανεξέταση του είδους του χρηματοπιστωτικού συστήματος που θα ήθελε να διαμορφωθεί», τόνισε ο Σάμερς. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News