Business & Finance Τετάρτη 14/12/2022, 22:00
BUSINESS & FINANCE

Πάουελ: Υπάρχει ακόμη πολύ δρόμος μπροστά μας – Όλα είναι ρευστά

Πάουελ: Υπάρχει ακόμη πολύ δρόμος μπροστά μας – Όλα είναι ρευστά

Με την επισήμανση ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ κινείται με πολύ προσεκτικά βήματα ξεκίνησε τη συνέντευξή του ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ, μετά το ανακοινωθέν της απόφασης, δίδοντας έναν αρκετά αυστηρό τόνο στην ομιλία του.

Τόνισε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση την κάθε συνεδρίαση και ότι οι κινήσεις είναι απόλυτα εξαρτημένες από τα επικείμενα μακροοικονομικά στοιχεία. «Οι προβλέψεις μας δεν είναι προγραμματισμένες, δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για την οικονομία», είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε ότι η αύξηση των 50 μονάδων βάσης εξακολουθεί να είναι μεγάλη με βάση ιστορικά στοιχεία και ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος στο σημερινό κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Υπάρχουν, σημείωσε, κάποιες ενδείξεις ως προς τον αντίκτυπο των επιτοκιακών αυξήσεων στη ζήτηση σε ορισμένους ευαίσθητους ως προς τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής τομείς, όμως θα χρειαστεί χρόνος για να υπάρχει διάχυση και στην υπόλοιπη οικονομία.

Ο Πάουελ τόνισε ότι είναι ισχυρή η πεποίθηση στους κόλπους της Fed ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε τα επιτόκια στο τερματικό επίπεδο έως ότου υπάρξει η βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί με σταθερό τρόπο. Για το λόγο αυτό, τόνισε ότι η νομισματική πολιτική μας θα παραμείνει αρκετά περιοριστική. “Το πόσο θα αυξηθούν τα επιτόκια, αυτό θα εξαρτηθεί από τον πληθωρισμό, τις χρηματοοικονομικές συνθήκες και την εκτίμησή μας ότι η πολιτική μας είναι αρκετά περιοριστική”, τόνισε.

Στις αρχές του έτους, το σημαντικό ήταν να αυξηθούν γρήγορα τα επιτόκια, ενώ τώρα το σημαντικό είναι το τερματικό επίπεδο των επιτοκίων, συμπλήρωσε. Και εξήγησε ότι εάν τα μακροοοικονομικά στοιχεία αποδειχθούν χειρότερα, τότε η κορυφή θα μετατεθεί πιο ψηλά και το αντίστροφο εάν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι κατώτερα των προβλέψεων. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαβεβαίωση ότι δεν θα μετατεθεί πιο ψηλά το επίπεδο του τερματικού επιτοκίου στην επόμενη συνεδρίαση, είπε. «Η ιστορία άλλωστε έχει δείξει ότι θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί ως προς την πρόωρη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής».

O πρόεδρος της Fed απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο αλλαγής του στόχου 2% για τον πληθωρισμό, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι μπορεί να επιστρέψει υπό έλεγχο και εξέφρασε την άποψη να υπήρχε ένας ανώδυνος τρόπος για αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών, αλλά όπως είπε, δεν υπάρχει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News