Business & Finance Τετάρτη 14/12/2022, 21:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fed: Αύξησε τα επιτόκια 50 μ.β – Σήμα ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις

Fed: Αύξησε τα επιτόκια 50 μ.β – Σήμα ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις

Το σήμα ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν περαιτέρω, τουλάχιστον κατά 75 μονάδες βάσης, έδωσε η Fed μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της, υπογραμμίζοντας την πρόθεσή της να τα διατηρήσει υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ΄ό,τι περιμένουν οι αγορές και προειδοποιώντας ότι οι προσπάθειές της για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ενδεχομένως να σημάνουν μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας και πιθανή ύφεση.

Η Φέντεραλ Ριζέρβ αύξησε τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης, όπως ακριβώς είχε προεξοφληθεί από τις αγορές, στο εύρος διακύμανσης 4,25% – 4,50%, – το υψηλότερο από το 2007 – με την προοπτική να τα ανεβάσει στο 5,1% έως τα τέλη του επόμενου έτους. Το Σεπτέμβριο, οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της έβλεπαν τα επιτόκια στο 4,6% στο τέλος του 2023. Μόνο δύο από τους 19 αξιωματούχους του δ.σ. της Fed βλέπουν τα επιτόκια να παραμενουν κάτω από το 5% το επόμενο έτος. Ωστόσο, τα επιτόκια προβλέπεται να υποχωρήσουν στο 4,1% το 2024, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ και στο 3,2% το 2025.

«Η κεντρική τράπεζα είναι άκρως προσεκτική απέναντι στους πληθωριστικούς κινδύνους…Οι συνεχιζόμενες επιτοκιακές αυξήσεις είναι οι ενδεδειγμένες προκειμένου να παραμείνει η νομισματική πολιτική της επαρκώς περιοριστική για την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα», αναφέρεται στο ανακοινωθέν με την ομόφωνη τοποθέτηση όλων των μελών του δ.σ. της Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός με βάση το δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών που παρακολουθεί η Fed, σήμερα στο 6%, αναμένεται να αποκλιμακωθεί στο 3,1% στο τελευταίο τρίμηνο του επόμενου έτους και στο 2,5% έως τα τέλη του 2024. Αυτό σημαίνει ότι θα μεσολαβήσει περισσότερο διάστημα έως ότου η Fed επιστρέψει στο στόχο του 2%, με βάση τη γραμμή που είχαν δώσει οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας το Σεπτέμβριο, οπότε είχαν προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρούσε στο 2,8% στα τέλη του 2023 και στο 2,3% στα τέλη του 2024.

Την ίδια στιγμή, οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής αναμένουν ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις θα ωθήσουν την ανεργία, σήμερα στο 3,7%, στο 4,6% στο τελευταίο τρίμηνο του 2023 για να παραμείνει στο επίπεδο αυτό έως το 2024. Πριν από τρεις μήνες, τοποθετούσαν την ανεργία στο 4,4% στο τέλος του 2023.

Επίσης, οι διαμορφωτές νομισματικής έγιναν πιο απαισιόδοξοι για τις προοπτικές της οικονομίες, κάνοντας λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 0,5% το επόμενο έτος έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,2% του Σεπτεμβρίου. Δύο μάλιστα αξιωματούχοι αναμένουν συρρίκνωση για το επόμενο έτος. Για το 2024 προβλέπει ανάπτυξη 1,6% και για το 2025 ρυθμό 1,8%, ποσοστό που θεωρείται σύμφωνο με τη μακροπρόθεσμη δυναμική της οικονομίας.

«Το σημερινό ανακοινωθέν μαζί με τις οικονομικές προβλέψεις επισημαίνουν το εξής απλό αλλά πειστικό στοιχείο: η σημερινή Fed δεν είναι προετοιμασμένη να κάνει αλλαγή στη νομισματική πολιτική της σε σύντομο χρονικό διάστημα εάν πρώτα δεν δει σταθερές και εμπεριστατωμένες ενδείξεις για αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων», αναφέρει ο Καρλ Σκαμότα στρατηγικός αναλυτής της Corpay.

moneyreview.gr με πληροφορίες reuters

Διαβάστε επίσης:

Deutsche Bank: «Αρκούδες» για το 2023 οι 8 στους 10 επενδυτές – Τι φοβούνται

Fed: Θα πρέπει να δείξει ότι παραμένει αυστηρή ως προς τον πληθωρισμό

Οι αστοχίες που προετοιμάζουν τη νέα οικονομική κρίση

BofA: Μην περιμένετε αύξηση των μετοχών μετά το τέλος των επιτοκιακών αυξήσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News