Business & Finance Τρίτη 7/02/2023, 20:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάουελ (Fed): Χρειάζονται περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων εν μέσω ισχυρής αγοράς εργασίας

Πάουελ (Fed): Χρειάζονται περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων εν μέσω ισχυρής αγοράς εργασίας

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι θα χρειαστούν πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων για να αντιμετωπιστεί ο υψηλός πληθωρισμός εν μέσω μιας αγοράς εργασίας που παραμένει πολύ ισχυρή.

«Πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων», δήλωσε ο Πάουελ την Τρίτη σε συζήτηση με τον Ντέιβιντ Ρούμπενσταϊν στο Οικονομικό Κλαμπ της Ουάσινγκτον. «Η αγορά εργασίας είναι εξαιρετικά ισχυρή», είπε.

Ερωτηθείς αν θα είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, αντί για τις 25 μονάδες βάσης που τελικά αποφασίστηκε, απέφυγε να απαντήσει. 

Μετά από μια σειρά μεγάλων αυξήσεων των επιτοκίων πέρυσι, ο Πάουελ και οι συνάδελφοί του στη Federal Reserve επιβραδύνουν τον ρυθμό, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι τιμές εξακολουθούν να πιέζουν προς τα πάνω τα επιτόκια. 

Οι επενδυτές, ανταποκρινόμενοι σε μια πολύ ισχυρότερη από την αναμενόμενη αγορά εργασίας που έδειξαν τα στοιχεία του Ιανουαρίου που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, αναμένουν τώρα ότι το βασικό επιτόκιο της Fed θα αυξηθεί λίγο πάνω από το 5%, όπως προέβλεπαν οι αξιωματούχοι της Fed τον Δεκέμβριο.

Η Fed αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της κατά 25 μονάδες βάσεις την περασμένη εβδομάδα σε ένα εύρος από 4,5% έως 4,75% και δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις είναι οι ενδεδειγμένες.

Ο Πάουελ έχει υποστηρίξει ότι η χαλάρωση των πιέσεων στην αγορά εργασίας είναι μέρος της απάντησης για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού στις βασικές υπηρεσίες, εξαιρουμένης της στέγασης.

Ωστόσο, η αγορά εργασίας συνεχίζει να είναι θερμή, με τις θέσεις εργασίας να αυξάνονται κατά 517.000 τον περασμένο μήνα, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, ενώ η ανεργία μειώθηκε στο 3,4%, το χαμηλότερο ποσοστό από το 1969.

Ο Πάουελ δήλωσε ότι τα πρόσφατα στοιχεία εργασίας των ΗΠΑ «δείχνουν γιατί πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει σημαντικό χρονικό διάστημα».

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News