Business & Finance Παρασκευή 25/08/2023, 17:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με επιθετικό τόνο ο Powell από το Jackson Hole: O πληθωρισμός συνεχίζει να είναι υψηλός

Με επιθετικό τόνο ο Powell από το Jackson Hole: O πληθωρισμός συνεχίζει να είναι υψηλός

Ο Jerome Powell προειδοποίησε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη τελειώσει με τη δουλειά της «συγκράτησης» του πληθωρισμού, τροφοδοτώντας την προοπτική για πρόσθετες αυξήσεις των επιτοκίων σε περίπτωση που οι πιέσεις στις τιμές επιμείνουν.

Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του την Παρασκευή, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ παρουσίασε την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα για την επαναφορά του πληθωρισμού στον μακροχρόνιο στόχο της Fed για το 2%. Ασχολήθηκε με την προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας καθώς διανύει τα τελευταία στάδια μιας ιστορικής εκστρατείας νομισματικής σύσφιξης για την εξάλειψη του μεγαλύτερου πληθωριστικού σοκ των τελευταίων δεκαετιών.

«Αν και ο πληθωρισμός έχει μειωθεί από την κορύφωσή του -μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη- παραμένει υπερβολικά υψηλός», δήλωσε ο Powell στο ετήσιο οικονομικό συμπόσιο της Fed στο Γουαϊόμινγκ.

«Είμαστε προετοιμασμένοι να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια, εάν είναι απαραίτητο, και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο έως ότου βεβαιωθούμε ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω, προς τον στόχο μας».

Ο Powell δεσμεύτηκε ότι η κεντρική τράπεζα «θα προχωρήσει προσεκτικά καθώς θα αποφασίσουμε εάν θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω σύσφιξη ή, αντίθετα, θα διατηρήσουμε το επιτόκιο πολιτικής σταθερό και θα περιμένουμε περαιτέρω δεδομένα».

Από τον Μάρτιο του 2022, η Fed έχει αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της από σχεδόν μηδενικό σε ένα εύρος από 5,25% έως 5,5%.

Σημειώνεται πως στο οικονομικό συνέδριο του Jackson Hole θα μιλήσει και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde. H επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού θεσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει προτιμήσει να μείνει αόριστη όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, λέγοντας πως «μπορεί να υπάρξει νέα αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, ή ίσως παύση».

Λίγο πριν ξεκινήσει η ομιλία του Powell, οι κύριοι δείκτες της Wall κινούνταν ανοδικά. Ο Dow Jones κερδίζει 0,38% ή 132 μονάδες στις 34.233 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,45% ή κατά 19,8 μονάδες, στις 4.397 μονάδες. Ο Nasdaq καταγράφει άνοδο 83 μονάδων ή 0,62%, στις 13.546 μονάδες.

Τα σημερινά σχόλιά του Powell επαναλαμβάνουν το μήνυμα που έστειλε στο περσινό συμπόσιο, όταν είπε ότι η Fed ήταν αποφασισμένη «να τελειώσει η δουλειά».

Η προειδοποίηση έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες προσπάθησαν να «απορροφήσουν» την πρόσφατη αύξηση του κόστους δανεισμού των ΗΠΑ, σημειώνουν οι Financial Τimes. 

Την ίδια ώρα, οι αξιωματούχοι εμμένουν στην άποψη ότι η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% θα είναι μια αργή διαδικασία που πιθανότατα απαιτεί από την κεντρική τράπεζα να διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Καταπνίγοντας τις εικασίες ορισμένων σχολιαστών ενόψει της φετινής συνεδρίασης του Jackson Hole, ο Powell επανέλαβε επίσης τη δέσμευση της Fed για στόχο πληθωρισμού 2%.

«Το 2% είναι και θα παραμείνει ο στόχος μας για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Powell. «Δεσμευόμαστε να επιτύχουμε και να διατηρήσουμε μια στάση νομισματικής πολιτικής επαρκώς περιοριστική ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός σε αυτό το επίπεδο με την πάροδο του χρόνου».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Wall Street: Θετικό το κλίμα εν αναμονή της ομιλίας του Powell 

Κορυφαίος οικονομολόγος προειδοποιεί: «Προ των πυλών» η ύφεση στις ΗΠΑ

ΗΠΑ: Μείωση στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

Roubini: Η σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας απειλεί να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News