Business & Finance Τρίτη 13/06/2023, 13:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Paul Krugman: Αφήστε τον στόχο του 2% – Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται πια για τον πληθωρισμό

Paul Krugman: Αφήστε τον στόχο του 2% – Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται πια για τον πληθωρισμό

Δεν είναι πια απαραίτητο να υποχωρήσει στο 2% ο πληθωρισμός, δήλωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman, ανατρέποντας τη φιλοσοφία που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Εστιάζοντας στις ΗΠΑ, ο Krugman τόνισε στο πλαίσιο άρθρου γνώμης στους New York Times ότι η «εμμονή» της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) με τον στόχο του 2% είναι παρωχημένη. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι ο κόσμος δεν δίνει πια ιδιαίτερη σημασία στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς η προσοχή έχει στραφεί στην αποκλιμάκωση των τιμών των προϊόντων που έχει ξεκινήσει από την αρχή του έτους.

Ο Krugman υπενθύμισε ότι το καλοκαίρι του 2022, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κορυφώθηκε λίγο πάνω από το 9%, αγγίζοντας υψηλό 41 ετών. Έκτοτε, το ποσοστό έχει υποχωρήσει σημαντικά, αγγίζοντας το 4,9% τον Απρίλιο του 2023, εξακολουθώντας όμως να βρίσκεται πολύ υψηλότερα από τον μακροπρόθεσμο πληθωριστικό στόχο της Fed.

Ωστόσο, σημειώνει ο Krugman ο στόχος ήταν εξ αρχής τυχαίος και τέθηκε πριν από πολλά χρόνια, με σκοπό να δίνει στους κεντρικούς τραπεζίτες περιθώριο να χαμηλώνουν τα επιτόκια δανεισμού σε περίπτωση ύφεσης. Ειδικότερα, όπως αναφερόταν σε ανάλυση του 2000, όταν ο πληθωρισμός βρίσκεται κοντά στο 2%, το βασικό επιτόκιο δεν μπορεί να παραμείνει κοντά στο μηδέν για παρατεταμένο διάστημα.

«Ωστόσο, έκαναν λάθος. Για την ακρίβεια, έχουμε περάσει ένα μεγάλο διάστημα από τη δημοσίευση αυτής της ανάλυσης κοντά στη ζώνη των μηδενικών επιτοκίων, παρότι ο πληθωρισμός ανερχόταν πράγματι κατά μέσον όρο κοντά στο 2%», τόνισε ο Krugman.

Φόβοι για τις οικονομικές προοπτικές

Μία μεγάλη μερίδα οικονομολόγων έχει προειδοποιήσει ότι η Fed διακυβεύει μάλιστα την αξιοπιστία της σε ό,τι αφορά την διαχείριση των πληθωριστικών πιέσεων, εάν δεν καταφέρει να επαναφέρει το ποσοστό στο 2%. Πέραν όμως αυτών των ανησυχιών, οι περισσότεροι πολίτες δεν ξέρουν καν ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος της Fed, τόνισε ο Krugman, υποστηρίζοντας ότι το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι ο κόσμος να πάψει να αγωνιά για τον πληθωρισμό.

Διάφοροι δείκτες καταδεικνύουν ήδη ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται όλο και λιγότερο με το ζήτημα του πληθωρισμού. Ενδεικτικά, οι αναζητήσεις στο Google για τον όρο «inflation» (πληθωρισμός) μειώνονται σταθερά από τον Αύγουστο του 2022. Ο Krugman προέβλεψε ότι όσο οι τιμές στα σούπερ μάρκετ μειώνονται, τόσο θα υποχωρεί και ο αριθμός των σχετικών αναζητήσεων.

Ο Krugman βέβαια δήλωσε ότι στο 4% ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλός, προκαλώντας ανησυχίες. Όταν όμως οι τιμές αρχίσουν να κινούνται γύρω στο 3%, οι φόβοι για το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας κατά πάσα πιθανότητα θα μειωθούν. Μάλιστα, όπως είχε προβλέψει ο ίδιος παλαιότερα, η Fed ενδέχεται να προκαλέσει ύφεση εάν συνεχίσει να ανεβάζει τα επιτόκια δανεισμού, επιδιώκοντας τον στόχο του 2%.

«Θα έπρεπε να είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε ακριβό τίμημα για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό από το 3 στο 2;» ρωτά ο Krugman στο άρθρο του. «Θα περάσει η Fed την οικονομία από τον “στύφτη”, ώστε να επιτύχει έναν πληθωριστικό στόχο, ο οποίος γνωρίζουμε πια ότι βασίστηκε σε παλιούς υπολογισμούς που τελικά αποδείχτηκαν λάθος;», τόνισε.

Σημειώνεται ότι τον τελευταίο χρόνο οι κεντρικές τράπεζες προχώρησαν σε μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων, ώστε να υποχωρήσει ο πληθωρισμός. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι οικονομολόγοι εξέφρασαν ανησυχίες για το σενάριο ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, όσο «σφίγγουν» οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετικό δείκτη της Fed της Νέας Υόρκης, τον Μάιο δινόταν πιθανότητα 70% για ύφεση μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο πληθωρισμός υποχωρεί, η ακρίβεια παραμένει

ΕΚΤ: Αισιοδοξία για τον πληθωρισμό κόντρα στα «γεράκια»

Κεντρικές τράπεζες: Πόσο γρήγορα θα σταματήσουν οι επιτοκιακές αυξήσεις;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News